Про нову економіку і нові штани

Особливість нової економіки – ціна речей все менше пов’язана з їх універсальною цінністю і все більше відображає цінність індивідуальну, ситуаційну, яка як сонячний зайчик заламується через сприйняття інших людей.
 Люди переходять до типу потребляцтва, яке нагадує в своїх головних рисах колекціонування. Мається на увазі  не колекціонування марок, чи різних артефактів, а масова практика, що захоплює кожного хто так чи інакше позиціонує себе в суспільстві, доводячи суспільству найрізноманітніші грані своєї супергеройської сутності.
Вцій грі кожна конкретна покупка  вирвана з контексту і стилю життя, почасти  не представляла б інтересу  не доводи вона б до кінця  серію попередніх наглядних  покупок, ціль яких – формування потрібного образу. Образу тієї людини, якою ми себе хотіли б бачити (Не маючи цього образу, придбані з неймовірною важкістю речі батьками, не являються великою цінністю для дитини і т.ін..)…
Той хто не потратив кошти на умовні білети в  омріяний світ не володіє паролями  — той не гість у клубі за інтересами, тому закрита дорога до матеріальних, духовних, інших цінностей носієм якої є група авторитетних товаришів. Саме тому пересідаючи з жигулів у мерс – будь добрим купи собі май файні шподні…
Статусна трата – майже імператив для  більшості  членів суспільства. Саме вона найточнішим чином маркує, хто є хто на білім світі і чи варто з цією людиною мати справу.
Таким чином, індустрія нової економіки це виробляцтво не просто  практичних, необхідних для існування  товарів, а в першучергу творення знаково-сигнальної системи, необхідної  для організації особистого життя, напрацювання  професійних звязків, для знахождения близьких друзів і далеких знайомих…
Нова економіка  більше нагадує прикладну політологію бо по суті вона виробляє специфічну мову та знакову систему, яка є залежною від високоякісних комунікацій, і саме комунікації являються головною складовою теперішнього людського щастя (того, цілком реального щастя, право на яке прописали в Конституції батьки засновники американської держави…).
Сучасним суспільством все активніше управляє нове, якесь розумне символічне начало, не менш властне ніж донецькі братки. З цього феномену виростають нові життєві реалії і така сама нова мораль, про яку не слушно судити з  погляду попередніх парадигм.  Хоча придбавши нові брюки швидко забуваєш старі парадигми.

1 коментар

Ігор Гамаль
Професор Філіп Зімбардо цікаво розповідає про зміну пріоритетів людини, зміну «часу» людини:
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте