Образи нової України. Михальчишин

Уже сьогодні, якщо дуже-дуже захотіти, то можна побачити країну, в якій нам жити через 10-15 років. Мереживо майбутніх подій передбачити неможливо, проте мріяти не заборонить жоден (навіть найтоталітарніший з усіх тоталітарних) режим.

Живучи тоді, я впевнений, ми точно будемо іншими людьми. Проте, «полювати за своїм майбутнім», точніше за його образами потрібно розпочинати вже сьогодні.

Не хочу бути Касандрою для існуючого нині ладу, але здається, що «Аннушка вже розлила масло» і час існуючої еліти пішов у зворотньому напрямку. Гаплик, що принесе  невідома Немезида, уже майже нікого не лякає і сприймається з очікуванням більшістю людей, як на Заході так і на Сході нашої змученої очікуваннями країни. Зміни неминучі...

Назріла необхідність у нових героях, нових моральних авторитетах, що знають правильну відповідь на кожне питання і вірять у те що говорять. Саме такі люди – це образ українського майбутнього.

Одним з таких образів майбутнього є «герой націоналіст» (новий Бандера).

Уже сьогодні стає зрозуміло, що український націоналізм буде важливою, якщо не політичною то культурною силою майбутнього. Націоналізм же теперішній нам варто сприймати, як імпульс, що принесе нову якість (новий образ) завтра.

Прототипом цього образу в наш час, за моєю суб’єктивною думкою, є Юрій Михальчишин.

28-річний політолог Юрій Михальчишин, що був кандидатом в мери Львова від «Свободи», який є помічником Тягнибока та заступником Львівської обласної організації  з  питань ідеології.

Соціал-націоналіст… а також науковець, політик і просто хороша людина...

Про Михальчишина

(інтернет сайт Главком)… Одні вважають його цинічним молодиком, для якого радикальний націоналізм – лише метод пробитися до великої політики. Інші впевнені, що за такими, як він, молодими українськими націоналістами, що виросли і сформувалися вже в незалежній Україні, – майбутнє нашої політики, що перетворилася у болото, у якому всі домовляються з усіма, а будь-яка ідеологічна риторика слугує лише прикриттям для брудних оборудок. Хто з них правий, а хто ні, – зможемо визначити вже незабаром...









Михальчишин про майбутню країну:

… Для мене це національно однорідна, соціально справедлива держава без олігархів і злидарів, яка забезпечуватиме кожному українцеві життєвий рівень європейського середнього класу, націоналізує незаконно приватизовані виробничі потужності, перебудує економіку із збиткової і залежної від імпорту не лише продуктів розкоші, а й продуктів харчування на успішну, самодостатню і головне – ефективну в умовах сучасної економічної нестабільності у світі господарську систему...

Про українську молодь:

… На сьогоднішній день це – найбільш активна частина суспільства, передусім студентська молодь, молоді випускники університетів, які чітко усвідомлюють відсутність перспектив самореалізації в умовах, коли ані вища освіта, ані реально здобуті знання не є запорукою самореалізації ані в кар'єрному плані, ані в плані матеріального добробуту...

Про економіку:

… Структура української економіки сьогодні перевернута з ніг на голову: вона обслуговує інтереси дуже вузької групи великої буржуазії, а насправді ані державний сектор, ані загноблений тиском репресивних податкових органів приватний сектор не задовольняє ту кількість високоякісної кваліфікованої робочої сили, яка на сьогодні все ще проживає в Україні, вони не здатні запропонувати цим людям адекватну кількість робочих місць...

Про революцію:

… Тому рушійною силою революції стануть люди, незадоволені сьогоднішньою ситуацією в Україні ані психологічно, – оскільки вони розуміють, що влада є чужою для них ментально, культурно, ціннісно, – ані економічно, тому що вони чудово усвідомлюють, що ця влада позбавляє їх життєвих перспектив. Революцію робитимуть ті, кому сьогодні 25-27 років. Вони повинні розуміти, що говорити правду, говорити вголос те, про що багато хто думає, але боїться сказати, є їхнім обов'язком. Тому говорити подібні речі сьогодні – це частина мого громадянського обов'язку...








Я певний, що багатьом людям цей образ може не сподобатись, більше того, ще більше людей будуть цей образ ненавидіти, проте націоналізм, який Європа залишила в двадцятому столітті, на українській землі буде народжувати яскравих особистостей подібних за своїм духом до Михальчишина.

Саме такі люди будуть виносити вирок сьогоднішній еліті.

22 коментарі

Віталій Шарлай
Цікава людина. Радикальний, можливо навіть відповідає потребам часу, але багато в ньому протиріч.
Михайло Шморгун
Уточніть, будь-ласка, яких саме протиріч у ньому багато? Бо дуже цікаво!
Святослав Вишинський
На поч. 2011 р. Юрій Михальчишин в інтерв'ю виданню «Главком» прогнозував революційну ситуацію в 2012+ р.
Святослав Вишинський
"… Степана Бандеру з Романом Шухевичем, Біласом і Данилишином, а також з кимось зі старших авторитетних діячів на зразок капітана УГА Юліана Головінського можна, не напружуючись, уявити на вмитих осінніми дощами тихих львівських вулицях під час небагатослівного з’ясування стосунків з приводу контролю над життєвим простором. Прості українські хлопці в акуратних однакових костюмах зі сталевими нервами, міцно стиснутими кулаками та смертоносним вогнем у очах неквапом виходять з-за рогу, вітер жене вулицею брунатне листя та сумує за втраченим літом, запалюються ліхтарі. З того боку – модний заклад, де культурно проводять дозвілля працелюбні “успішні українці” та всі належні атрибути: російськомовна братва, чорні джипи, справжнє французьке шампанське, гламурні подруги, круті пацани з автоматами, шуфутінскій з динаміків, слишвасячотигоніштипадкємходіш, і старе як світ питання – “в чому сила, брате?” Бандера завершив би цю філософську суперечку радикальними оргвисновками. Тихою скромною посмішкою, ударом в сонячне сплетіння та кулею межи очі. За ясні зорі і за тихі води. За постійний геноцид нашого прекрасного народу. За голодних і знедолених, але таких терплячих українців. За Львів бандерівський, який нам належить здобути і відстояти. Так має розпочатись соціал-національна революція".

(Нахтігаль & Зірка з Неба, «Наш Бандера»)
Святослав Вишинський
Юрій Михальчишин про фашистів:

Святослав Вишинський
"… Вибори є процесом вибору політичних ідентичностей. Насправді дуже велику роль відіграє загальний політичний контекст. Зараз він буде великою мірою ідеологізований. Причина в тому, що Партія регіонів, намагаючись компенсувати свої провали саме в фінансово-економічній і соціально-економічній сферах, намагатиметься вести основну стратегію виборчої кампанії в полі протистояння цінностей і цивілізаційних виборів. І тому навіть сама Партія регіонів, як домінуючий гравець політичної арени, нав’язуватиме ідеологічну кампанію".

"… Ми знаємо невеселий і загалом негативний досвід таких проектів як «Наша Україна» зразка 2007-го року, які обіцяли утворити єдину партію на базі виборчого блоку і завершили реалізацію цієї обіцянки ганебним розколом і постачанням тушок провладній більшості. Це свідчить про те, що без перезавантаження кадрової складової українського політикуму досягти реальних результатів об’єднавчих процесів і консолідувати суспільство навколо кількох політичних сил не вдасться. Тобто без якісного оновлення будь-яка виборча система, будь-яка інституційна схема організації політичного життя не матиме практичного успіху".

"… Той досвід, який був накопичений упродовж дев’яностих років, є без сумніву позитивний. Зараз ми б хотіли до нього повернутися, тому що теперішні обласні та районні державні адміністрації у своїй діяльності фактично нівелюють право місцевих громад розпоряджатися прерогативою у вирішенні питань місцевого значення. Вони є фактично такими собі напівпровідниками волі єдиного центру влади в Києві і ігнорують багато в чому не тільки інтереси, але і потреби місцевих громад. Безпосередньо їхній вплив на життя регіону є одностороннім – це передача геніальних вказівок з Києва і контроль за їх виконанням. Зворотного зв’язку між регіоном і столицею фактично не існує. Тому ми є прихильниками того, щоб зробити виконавчу владу на регіональному рівні підзвітною громаді і забезпечити це шляхом того, щоб очільники виконавчої влади на місцях були не просто підзвітні громаді, але і формувалися безпосередньо через вибори".

«Ми би хотіли говорити і про те, що пряме народовладдя передбачає виборність суддів і обрання їх місцевими громадами строком на п’ять років із забезпеченням можливості відкликання та висловлення недовіри суддям місцевих судів так само, які і депутатам рад усіх рівнів».

«В Україні є життєва необхідність переглянути приватизацію стратегічних підприємств, яка була здійснена у відверто кримінальний спосіб за 20 років української незалежності. Тоді все національне багатство потрапило у руки кількох осіб, що представляють новий панівний експлуататорський клас, який є результатом зрощення верхівки колишньої радянської партійної господарської номенклатури, вихідців з організованого криміналітету і корумпованих державних службовців вищих рангів. Відповідно треба розуміти, що вся економіка України на сьогоднішній день обслуговує саме цей новий панівний клас, який в нас прийнято називати за російським зразком кінця 90-х років ХХ століття олігархами».

"… Ми виступаємо за те, щоб було припинене оподаткування доходів громадян у розмірі мінімальної заробітної плати. Це соціально справедливий крок. Він дозволить тим громадянам, які є соціально незахищені, відчувати себе більш менш в рівних умовах із тими, хто заробляє більше. Тому що зараз оподатковуються однаковою мірою і зарплата звичайного вчителя, і ставка міністра, і зарплата топ-менеджера у великій олігархічній корпорації. Це несправедливо і це абсолютно неприродно".

"… Ми хотіли б узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя. Тому що з новими пенсійними ініціативами імені Тігіпка скоро українські пенсіонери не будуть навіть доживати до досягнення пенсійного віку. Тоді держава відчує велике «полегшення» у зв’язку зі зменшенням навантаження на пенсійний фонд. Щоб цього не відбувалося, ми б хотіли узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя. А середню тривалість життя відповідно піднімати поступово до того, як зростатимуть економічні можливості. Також ми розуміємо, що встановлення прямої залежності пенсії від стажу роботи із принципом допустимого п’ятикратного співвідношення між максимальною та мінімальною пенсіями можлива лише тоді, коли буде здійснено детінізацію ринку праці в Україні, і коли дійсно всі працюючі українці працюватимуть легально. Тому що інакше ніяка пенсійна система не зможе адекватно вести облік трудового стажу і нараховувати пенсію. <...> Але проблема виведення робочої сили із тіні може бути вирішена лише засобами державного впливу. Тобто детінізація економіки і переведення всіх робочих місць у легальну площину можлива лише зі змінами умов оподаткування. Саме декримініналізований податковий сектор, відміна ПДВ і заміна його єдиним соціальним податком повинні, на нашу думку, цьому сприяти".

«Безперечно ми повинні говорити про те, щоб скасувати ПДВ як загалом криміналізований податок, який не має права на існування в Україні. Протягом тривалості своєрідного перехідного етапу, за який треба відродити українську інформаційну сферу, ми виступаємо за те, щоб скасувати будь-які податки на україномовне книговидання, аудіо- та відеопродукцію та програмне забезпечення в цілому. Можливо це буде 10 років – період відбудови українського домінування в інформаційній сфері. Можливо трошки довше. Але цей період безумовно має стати періодом розквіту всього українського в інформаційній сфері».

(«Юрій Михальчишин: Мажоритарна складова в Україні перетворює вибори у ярмарок політичної корупції», «Вголос», 10-11 серпня 2012)
Святослав Вишинський
«Позитивна програма» в частині адміністрування і соціальної політики словами Олега Тягнибока від 7 вересня 2012 р.:

Святослав Вишинський
Соціальна програма в другій подачі — обраний фрагмент («Свобода слова», 24 вересня 2012 р.):



P.S. До речі, чи не вперше на таких ток-шоу глядацька публіка ганебно «заткнула» промовця від Партії регіонів. «Покращенню» не вірять. І це вже знаково. Далі буде.
Святослав Вишинський
Передвиборча програма ВО «Свобода» з коментарями:

Святослав Вишинський
До теми допису відзняли окремий фільм — про Юрія Михальчишина. Вважатимемо, що саме вчасно:

Євген Сойкін
Опозиціонером бути легко. Цікаво подивитися на дії таких «михальчишиних» (узагальнюю без негативу) під тягарем відповідальності за кожне слово і діло. Бо відповідальність змінює людей.
Олег Тудан
«Уже сьогодні стає зрозуміло, що український націоналізм буде важливою, якщо не політичною то культурною силою майбутнього. „

Простите, а вот сегодня, например, в чем культурная сила украинского национализма? Хрен с ней, с политической, Партия Регионов к власти (пока) никого не пускает, но культурную силу проявить можно ведь? А где она? В десятке шароварных фестивалей вроде “Бандерштата»? (Семесюк и Мухарский со своим здоровым гротеском разве что, но такие, как Михальчишин, скорее всего видят в иронии и смехе над самим собой зачатки предательства нации).

«Новый Бандера»?



Вы, походу, все же не ученый, а мистик.

Михайло Шморгун
Націоналізм — хороша суспільна формація. Вона здатна до системних перетворень, так як завязана на ідеях та ідеалах більше ніж на бабках… Сарказм про містика зацінив. Соу бі іт…
Олег Тудан
«Хорошести» мало — вы все же попробуйте озвучить рамки нынешней культурной силы национализма, если уж с политической не срослось пока.
Михайло Шморгун
Привязка до традиції і очікувань… Архаїчна сільська культура, окрім шароварного елементу, береже в собі унікальні кейси української національної демократії (від традицій Віча і до козацької демократії). Тут базис «культурної сили націоналізму». Модерне тлумачення націоналізму ( від Міхновського до… ) — друге нашарування, воно архаїчну культуру перетворює в конкретні військово-прикладні форми спротиву. Це теж свого-роду «культурна сила націоналізму»… Третє нашарування, яке втілює собою Михальчишин, трансформує модерний образ націоналіста у сучасне реальне та віртуальне( інформаційне) суспільство…
Олег Тудан
«Третє нашарування, яке втілює собою Михальчишин, трансформує модерний образ націоналіста у сучасне реальне та віртуальне( інформаційне) суспільство… „

Я не вижу в этом человеке ничего модернового. Я вижу архаичного параноика, готового до потери крови воевать с нквдистами, но увы, нквдисты давно закончились…

«Прекрасный и нетолерантный палестинский народ взрывает оккупантов, ведя партизанскую войну в условиях города. ХАМАС – это исламское антиглобалистское движение, образцовая модель сопротивления, когда прекрасные палестинские кулибины, эдисоны и эйнштейны изготовляют установки для ракетных обстрелов Израиля… Так называемое государство Израиль возникло абсолютно не легитимно. Оно постоянно использует террористические методы. Это государство узаконенного расового разделения и внесудебного уничтожения своих политических оппонентов… В обеих интифадах палестинский народ продемонстрировал высокую готовность к самопожертвованию, высокие мобилизационные способности. В Газе появился новый тип бойцов сопротивления в городских условиях. У лидеров ХАМАСа выработалась чрезвычайная личная скромность. В целом погибло 1.500 израильтян, ставших жертвами палестинских бойцов сопротивления. Появился феномен отдающих свою жизнь и забирающих (при этом) жизни нескольких оккупантов… Мы видим эффективность партизанской войны с идейно мотивированными бойцами. Палестинцы показывают нам позитивные примеры, на которые следовало бы ориентироваться – национальная солидарность, социальная активность, роль религии, обеспечение уличного порядка, которые обеспечивают боевики ХАМАСА. (Несмотря на) их постоянную деятельность по подготовке убийства оккупантов и взрывов автобусов, нападения на блок-посты, ХАМАС скоро станет легитимным партнером международного сообщества. В целом, палестинское движение сопротивления должно вызывать у нас поддержку и уважение».

Отличне, ящетаю.
Михайло Шморгун
Він говорить відкрито про свої політичні погляди. Це добре. Він знає, що існує Палестина — це прекрасно! Він має знання про ситуацію там та публічно говорить кого він підтримує — геніально)))…
Назвіть хоч одного з політиків, якій має «не тварь дрожащая», а «право імєєт» висказати свою власну позицію публічно?
Справа у тому, що він відповідає викликам часу, а старі гівнюки, які керують цією державою — ні. Він ІНШИЙ, по відношенню до правлячого класу. І є два варіанти розвитку подій… 1 — вони його, або 2 — він їх… Мені просто цікаво спостерігати, а допомагати під час активної фази цього конфлікту буду тій стороні, яка в більшій мірі відповідатиме моїм особистим ціннісним переконанням…
Андрій Круглашов
Хмм… А що ти розумієш під націоналізом? Які ідеї? Які політичні практики?
Михайло Шморгун
Я націоналізм не сприймаю на раціональному рівні ( воно мені нетреба ), я його відчуваю… і цього для мене особисто досить…

На рахунок політичної практики…
Я детально вивчав кейс Свободи, на позачергових виборах в Тернопільській області. Там Є чому повчитися, організація польової роботи — вражає…

І повірте — я їх не ідеалізую, просто сьогодні треба ставку ставити на ІНШИХ ...(субєктивно)
Олег Тудан
«Націоналізм — хороша суспільна формація»

Наглядный пример нерационального восприятия национализма человеком, который читает лекции про медиа.
Михайло Шморгун
Хороша — тому що альтернативна існуючій. БУДЬ_ЯКА суспільна формація — краще цієї! підкреслюю — будь-яка (на мою скромну думку)…
Святослав Вишинський
«Молитва українського революціонера» у виконанні Юрія Михальчишина. Рік і місце запису, авторство реміксу невідомі.


Юрій Михальчишин — Молитва українського революціонера | Львів | ВКадрі — відео каталог
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте