Технологія обвалення влади мера. Альтернативна історія № 1


Українська демократія має свою межу. Це стало очевидним на прикладі маленького західного містечка Чернівці. Ця межа, як магічна лінія перетнувши яку, менше зло стає очевидним добром, а більше зло стає абсолютним, бридким та відразливим для більшості громадян. Піррова перемога безпринципної більшості, яка була здобута наглою, злою, катковою машиною влади (тією самою, яку ми всі небезпідставно так боялися «на Майдані»), легалізована за допомогою ЗМІ та маніпулятивних інформаційних політтехнологій — це вже не казка про «тридесяте царство», а жорстка правда життя, де сильніші перемагають слабких.
Поразка Федорука умовна. Він завдасть удару у відповідь. Це лише справа часу.
Наша неформальна група «FamaCom»розробила три сценарії розвитку подій. Я представляю до Вашої уваги перший з них  – «темний сценарій», де повну та беззаперечну перемогу отримують представники безпринципної більшості та пропрезидентської вертикалі.
 
                     Зоряні війни в Чер-цях. Як з «господарника» зробити  Дарта Вейдера.
 
Отже є місто Чер-ці. Дійові особи — хороший мер Ф., губернатор – П., більшість, яка хоче впливати на прийняття рішень в Чер-цях, інші дійові особи (бандити, олігархи, політики, міліціянти з прокурорами, виборці).
 Чи можливо за невеликий проміжок часу зробити зхорошої людину погану? Відповідь однозначна. Ні! Оскільки людина не є ні хорошою, ні поганою. Цими радикально протиставними характеристиками володіє Образ людини. В ще більшій мірі, Образ публічної людини або політика-мера. Саме з Образом можна проводити маніпулятивні ігри, завдяки активній інформаційно-пропагандистській діяльності, змінювати його та переводити за короткий проміжок часу з однієї крайності в іншу… 
 Технологічно це можна зробити у формі інформаційних хвиль, кожна з яких завершується конкретним месиджем, який підкріплюється дією (рішенням) депутатського складу більшості, громадською ініціативою, заявою і т.ін. Головною задачою маніпулятора є створення ситуації при якій у ЗМІ гучно звучить тільки потрібний більшості месидж, а реакція на нього «хорошого мера Ф.» позиціонується, як слабкість і небажання визнати невідворотне – він уже не Царь в місті. (Що власне і підтвердило рішення сесії Чер-цької міської ради 31 березня).
Наша історія про Дарта Вейдера почалася в Столиці. Щоб залагодити ситуацію в Чер-цях, столиця відправляє в провінцію Великого Політика. Він детально ознайомлюється з ситуацією і через всеукраїнські ЗМІ ця знакова особа заявляє для всієї всеукраїнської громади, що місцеві депутати в Чер-цях скористалися своїм законним правом на прийняття кардинальних рішень для розвязання  проблем громади. І взагалі, шановні всеукраїнські ЗМІ, знаєте, пересічні чер-чани та незалежні громадські організації  просто засипали  мене, Великого Політика, петиціями та скаргами на не такого вже хорошого (як мені, наївному Великому Політику, здавалось) мера Ф. 
 Великий київський Політик (а віднедавна головний фахівець в «Чер-цькому питанні») заявляє для зацікавлених всеукраїнських ЗМІ, що «Були скарги, як по конкретним справам (давайте фантазувати…) зв’язаним з приватизацією ринку, земельними ділянками і комунальною власністю так і загалом на стиль керівництва Ф.»
 В цей же час дає «синхрон» для столичних ЗМІ ідепутата міськради Ч :«… Шановні українці! Ми нові, амбіційні депутати, готові змінювати ситуацію в Чер-цях, а старий мер Ф. тратить кошти на сумнівні  міроприємства, неефективно користується бюджетом. Вперше в Чер-цях створена більшість готова приймати необхідні для міста рішення і ми це зробимо, заради інтересів нашого рідного міста…»
 Ще один «синхрон» від «Незалежного Експерта»: « Питання про недовіру меру Ф.це питання нагальної необхідності для Чер-ців… Він досвідчена людина, людина знаючаі освічена, справжній патріот міста, але на жаль, методи його роботи не завжди були найкращими. Він став заручником своєї ж власної політики…".
Через деякий час агітпроп, починає говорити не тільки про недоліки в роботі міськадміністрації, але й про особистість самого Ф. (тепер ніякий  він не господарник, а Брєжнєв, полковник, власник дачі в Австрії,який свідомо створив всю цю корумповану систему муніципальної влади). Взагалі, чутки ширяться містом різні, кожна інформаціяне дає прямих звинувачень, а оперує емоціями і недосказаністю. (Це характерний стиль  високопрофесійної маніпуляції).
Далі більше. Ображені журналісти повішають «всіх собак» на Ф. – міські проблеми, від комуналки з ринком і до реальних бродячих псів раптом стануть дуже важливими для громади. В обласних газетах з’являться  багаточисельні статті з фотографіями мам з плачучими дітьми, вимученими чергами в дитячих садках. Смачні описи звірств муніципальних чиновників, які  рвуть души читачів на  маленькі  клаптики.У інтернеті зявляються багаточисельні  карикатури та анекдоти  про Ф., яких з головою достатньо для спецвипуску гумористичного журналу «Перець». Все це нам, розумним виборцям промовисто  говорить:  «В усіх проблемах Чер-чан винен мер Ф.».
Потім до справи підключається «важка артилерія» — тимчасові комісії по аеропортах, базарах, комуналці. Це зоряний час  Депутата Ч., він розвінчує «культ особи»…
Кульмінація. Губернатор П. заявляє, що «стан невизначеності, натяків на корупцію  і  неефективність без  уваги  залишати неможна » і  він, як член команди «Ян-вича» ні перед чим не зупиниться, щоб  виконати те, що  вимагають від  нього «і закон, і Президент, який його призначив для інтересів Чер-цької громади, якій він віддано служить».
 Пряма мова Губернатора П: «В Чер-цях немає конфлікту губернатора і мера.Не мер мені не подобається! Мені не подобається система, котра склалася в місті через діяльність муніципалітету та  конфлікт між Ф. та міською радою. Від конфлікту страждають реальні люди. Мене зрозуміють ті, хто займається бізнесом в цьому місті. В  Чер-цях склалась ситуація, в якій  люди, які мали б займатися вирішенням проблем міста втратили почуття реальності і міри у своїх війнах в яких немає місця простому мешканцю Чер-ців. Прийшов час зупинити людей, що втратили почуття відповідальності перед виборцями, які довірили їм управління містом».
 … Чи можливо за невеликий проміжок часу зробити з  хорошої людину погану? Відповідь не така вже й однозначна…
П.С.
Щиро вірю, що за цим сценарієм події не розгортатимуться. Бажаю меру Ф. — переосмислити  ситуацію  та діяти в інтересах громади та демократії тими методами і ресурсами, які в нього наявні.



Михайло Шморгун  політолог (неформальна група FamaCom,Cторожинець-Київ)

2 коментарі

Віталій Шарлай
Гарно «розмальовано», без зайвого пафосу. Зараз найбільше цікаво те, на скільки затягнеться судовий процес… (якщо він таки буде).
Галина Єреміца
Судові засідання перенесені на 7 квітня 2011 року.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте