Технологія обвалення влади мера. Альтернативна історія № 2

Друга частина «темного» сценарію подій в Чернівцях, якийпідготувала неформальна групаFamaCom, представляється до Вашої уваги.
                                      
                                                                                         Пастка демократії
…Перебіг подій стосовно відсторонення від обов’язків мера Чернівців Миколи Федорука є унікальним для України політтехнологічним «кейсом». Більшість міської ради, без  рішення суду, в цілком демократичний по формі спосіб ( «ну ви розумієте, Федорук сам попросив його відсторонити »… ) організувала відторгнення від процесу прийняття рішень міського голову. Саме Федорук залишався єдиним представником  місцевого самоврядування в Чернівецькій області, формально незалежним від Партії Влади. Головна пастка демократії і є це саме трикляте слово – «формально»…Формально – демократія і є думка та інтерес більшості, проте в умовах відходу від демократичних Цінностей та духу Закону, всі процедури, які можна спостерігати і прогнозувати в ситуації війни за ресурси та повноваження є лише симуляцією демократії. Однозначно можна сказати одне – переможця у війні симулякрів визначить громадська думка, на яку можна буде вплинути та якою можна маніпулювати.
 Цей «кейс» буде болючим уроком та приводом «крепко задуматися» для мерів, котрі не звикли  співпрацювати з  будь-якою владою з позиції «влада начальник – мер підлеглий». Для не самих гірших мерів ( Львова – Садового, Вінниці – Гройсмана, Полтави – Мамая та ряду інших ) це дуже неприємний сигнал. Якщо раніше, місцеве самоврядування залежало від «Центру»,  як головного перерозподілювача матеріального, бюджетного блага, з яким варто було дружити  та мати партнерські відносини  то тепер, незалежно від волі громад міст, владна вертикаль вимагає від лідерів місцевого самоврядування  суперлояльність.  В іншому випадку на героїв-одинаків очікує «те», що ми бачимо на прикладі з Федоруком.
Проте, закінчимо з лірикою і метаморфозами демократії та повернемось до нашого славного міста Чер-ці…  
Сьогоднішній порядок денний  ставить більшість в положення сторони, яка виправдовується. Для тих, хто хоче виграти вибори – це неприпустимо.
Найбільш обговорювані в Чер-цях теми (суб’єктивно):
1. Тема кризи і власного виживання в умовах кризи. Ефективність державних діячів у прийнятті антикризових заходів. Підняття цін.
2. Тема  багатства бюрократичних  чиновників на фоні кризи.Тема революцій.
3. Тема болючих реформ, підвищення податкового тиску на малий та середній бізнес.Тема найближчої перспективи.
4 Перерозподіл власності у місті Чер-ці. Тема – що  і кому дістанеться…
 Для того, щоб переломити ситуацію, більшості необхідно  запропонувати  зовсім інший порядок денний, в який органічно б інтегрувався  її головний Кандидат на мерство. Цей Кандидат  не повинен опускатися  на рівень образ і наклепів та виглядатиме виграшно в порівнянні з Ф.Для цього, у період що передує виборчій кампанії, є потреба запустити серію інформаційних хвиль, які  повинні задовільнити суспільні побажання  і нав’язати меру Ф. ряд негативних стереотипів. Зробити його винним у всьому!
 Мінусовка мера Ф.— найбільш затратна частина кампанії, бо повинна охопити  найбільшу кількість різних соціальні групи. Так, як громадяни Чер-ців є апатичними та вкрай атомізованими, однієї великої масивної групи, яка б стала основою електорату Кандидата від більшості бути, за нинішніх обставин, не може. Тому громадську думку «нашому Кандидату»  прийдеться формувати відповідно до очікувань кожної більш-менш великої групи Чер-чан,  індивідуально та на базі локальних опитувань ( перепрошую за  крайню фантастику… )  що проводяться в межах міста.  
 У довиборчий період боротьбу з Ф. потрібно вести не просто розміщуючи критичні матеріали в ЗМІ. Головна задача — розмити його образ та репутацію « справжнього господарника, свого мужика,  який захищає Чер-ці від бандитів та «різних там донєцкіх», які хочуть підм’яти місто під себе».
 В цьому контексті  позиціонування в ЗМІ повинне показати, що Ф. не  протистоїть губернатору і більшості, а  є противником «простих людей» — Чер-чан.В такому випадку кращими темами для мінусовки є статті та сюжети, що пов’язані з бізнесом членів його команди ( заголовок газети: « Партія Чер-чан – хто вони? » ). При цьому, виборцю мало сказати, що люди з  оточення Ф. походять з класу «спритних воротіл» 90 х років, що стали найбагатшими людьми міста завдяки меру ( цим Чер-чан не здивуєш … така специфіка міста ). Варто показати ницість суті їх «бізнесу» ( Позиціонування. «Ми разом з Вами чесно заробляли – вони крали. А крали вони так…» ). Головний рефрен — невідповідність  нечесного бізнесу «орлів Ф.»   інтересам громади та більшості жителів міста .
Через жовті ЗМІ варто пускати – скандальні історії  про посадових осіб приближених до Ф., корупцію в місті, соціалку, про вирубку дерев, забудову дитячих майданчиків, виділення земельних ділянок та іншу критику минулої діяльності мера
 А в пресі, більш серйозній , його можна (і треба) позиціонувати, як керівника вчорашнього дня, не розуміючого проблем сучасних Чер-ців. і не вміючого їх вирішувати.Такими темами могли б стати — провал міських довготривалих програм,  не вирішенням проблем з правами власності на комунальне майно, неспроможність підготувати документи для  участі  міста  у  всеукраїнських і міжнародних програмах розвитку, зрив cтроків проведення ремонтних робіт і т.ін. При  цьому важливо публічно утримуватись від реагування на випади та звинувачення  підконтрольних меру ЗМІ.

Ще одним  з напрямків  «мінусовки» Ф. могла б стати кампанія по захисту прав працівників муніципальних підприємств, організацій, підприємств і пересічних виборців від тиску «адміністративного ресурсу міської адміністрації». В проведення цієї кампанії варто сформувати «комітети громадського самоуправління по захисту прав Чер-чан» від «адміністративного проізвола», хабарництва, хамства чиновників, які вірять у повернення Ф. назад в крісло бургомістра.
Ефект всім цим напрямкам роботи принесе  – максимальна  відкритість та увага «непідкупних ЗМІ». Ці комітети – головний штаб мобілізації виборців на активну участь у розкрутці Кандидата від більшості.
Використання цих тем дозволить, не просто критикувати Ф, а найголовніше знецінює його репутацію «Господарника» .
Подібні технології застосовувались  на території Росії. Партія влади, яка не хоче бачити нелояльних до себе людей на посадах мерів, здатна на найнесподіваніші вчинки, особливо тоді, коли громадськості наплювати на те хто, саме буде вирішувати їх проблеми… Проте ніхто не застрахований, що на позачергових  виборах знову переможе Ф. Задля недопущення такого сценарію необхідно титанічні і феноменальні зусилля. Ми впевнені, що чесними способами, більшості зламати образ господарника Ф. не вдасться, бо це коштує колосальних витрат, серйозного технологічного та організаційного потенціалу… Проблеми у більшості почнуться тоді, коли закінчаться гроші. Яку б дію не вчинив мер Ф., для її нейтралізації та протидії більшості прийдеться вкласти у 3-10 разів більше матеріальних ресурсів, при цьому спрогнозувати ККД цієї протидії буде дуже важко…
Зараз всі очікують хід мера Ф. Люба його дія буде початком «світлого сценарію» розвитку подій в Чер-цях.  
  
Михайло Шморгун, політолог (неформальна група FamaCom, Cторожинець — Київ)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте