Неймовірна історія про Юру-Справедливість...

Сучасний український фольклор не схожий ні на що в світі. Він унікальний своєю самобутністю. І якщо «при імперії» Грушевського, Шевченка і Куліша цікавили — мавки, народні пісні, інші філологічні приколи, націонал-демократів кінця двадцятого століття – козацька доба і воїни УПА то сьогодні увага цінителів народної творчості прикута до нових героїв, що линуть до нас з «міських легенд» та прозаїчно-бандитських хронік Донбасу...

Працюючи на виборах в одному дуже східному регіоні нашої неньки, я став слухачем однієї жахливо-цікавої історії, майже легенди. Ця історія-легенда про Юру-Справедливість.

Чи існувала реально така людина, я не знаю, але міф про нього живий — це однозначно… У невідомому для пересічного западенця східному регіоні ним лякають дітей, його бояться і чекають. Він, як «людина-павук» — виникає несподівано. То там, то тут. Він герой нашого часу, благородний муж, Юра-Справедливість.

Зустрівши його на вулиці, ніколи не здогадаєшся про його героїчність – він такий як всі. Старожили кажуть – його рід майже під нуль забрав голодомор, а ті хто залишився — були розстріляні ЧК, або поклали голову в Велику Вітчизняну… Але факт, залишається фактом – Він вижив. А ще (ті самі всезнаючі люди) кажуть, він жив в N… дуже-дуже східному місті. Він з дитинства хворів, у нього немає дітей та дружини. Він не п’є і не курить, не радий гостям і тим більше не сидить в інтернеті. Він герой-одиночка, наш Юра-Справедливість.

При совітах служив водолазом на флоті, а потім працював на таємному підземному заводі, яких так багато у дуже східному регіоні неньки. А потім його посадили… (Юру-Справедливість...)

Ніхто не знає, де він сидів і за що, але одного разу (це було на початку 90 х років) він прийшов до свого рідного міста в старому потрьопаному життям пальто. Він сказав – в N… буде порядок!

Місцеві бандюки, які були справжньою владою в N… над ним спочатку сміялись: «Ти один проти всіх!». Першим замовк Валєра-Фашист (Той оббирав інвалідів. З нього вирішив почати «наводити порядок» Юра-Справедливість. Одного ранку Валєру знайшли в міському туалеті, поряд з його тілом лежали костилі та медалі завернуті в газету «Правда»...) Всі вирішили: «Це зробив Юра-Справедливість!», але так як Фашиста в місті не любили, справа так і залишилася не розкритою...

Другим «пав» Саньок-Молодий (цей кришував малоліток). Він здавав їх «в найми» багатим клієнтам… Цього Cанька – заставив з’їсти свій власний (...) Юра-Справедливість.

Потім по-черзі зникли Коля-Пірат та Альоша-Безвухий… Потім – «Танкіст», «Боксьор», «Корявий», «Чікуха».

Насупив довгоочікуваний порядок. Знаючі люди здогадувалися та в серцях на кухнях говорили: «Тобі кінець, Юра!..»

Але Справедливість не обманути. Він просто взяв і зник. Кажуть, що в 2004 його в Києві бачив один металург. Справедливість стояв на Майдані, а потім пішов пити «сто грам» з земляком металургом...

Ним лякають дітей, його бояться і чекають. Він герой нашого часу, благородний муж, Юра-Справедливість.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте