За крок до еволюції...

У звязку з черговим витком покращення, згадав про еволюцію. Фактично еволюція і є покращення.
 
Покращення (в нашому прикрому випадку) це тоді, коли влада поступає по принципу- роблю що хочу,а опозиція по принципу — роблю те, що мені вигідно. Також «покращення» — це коли Вам «призначають Вибір». Ваш вибір — між призначеним владою Ставлеником вселенського зла, між призначеним опозицією (палким, як ранній Че і потрьопаним, як прапор на сільраді) Опозиціонером, між Самопризначеним альтернативним кандидатом-бетменом (який, можливо, когось і врятує...).
 
Україна з двома мільйонами користувачів Фейсбука зробила еволюційний стрибок в інформаційне суспільство, залишивши своє аграрне минуле на плечах тих, хто по фейсбуках і прочіх твітерах не ходить… Ці  люди, що "інформаційно (п)одружились" швидко звикли до прямої демократії, яка стала наслідком їх еволюції… Але за крок до еволюції зупинилася еліта (назвемо її «тимчасовий правлячий клас»). Цей клас живе за законами19 століття. Еліта не звикла до прямого діалогу з громадянами, вони звикли не вирішувати питання, а делегувати свої повноваження і відповідальність іншим.
 
Для громадян, які «усвідомили самих себе», влада виявилась непотрібним і шкідливим  посередником і люди через соціальні мережі вчаться жити без неї.
 
Найближче майбутнє для нашої держави – конфлікт між активною частиною суспільства та елітою.
 
Суть цього конфлікту у тому, що Громадяни модернізувалися і морально готові до швидких змін (аля Грузія) Еліта до цього не готова, тому вона буде зметена… Зметена темпом реальних змін в суспільстві. Зметена еволюцією.
 
Головний ворог еволюції в нашій країні це Правлячий клас. Правлячій клас стабілізувався, нові  політики приходять і стають частиною старого класу. Тігіпко і Яценюк – яскраві тому приклади. Нові обличчя – старі гримаси… Істинна потреба  суспільства в "інших" (а не нових) ідеях і тих людях,  хто зможе їх реалізовувати… Заміна облич, без заміни системи- неефективне, це найболючіший урок Помаранчевої революції. Це повинні розуміти ті, хто  будуть іти в Верховну раду і ті, хто будуть їх обирати...


Нові люди ніби з'являються, але збирають у свій список усе політичне сміття. По-іншому, політику й бізнес вони не робитимуть. Усіх, кого ми зараз вважаємо «новими», влаштовує ця система. Вони – її продукт, їх хвилює тільки місце в системі.  Політичний клас однаковий — його обличчя однаково бридкі, всі вони   і влада і опозиція пороблені з однієї суті… Ця бридка суть,глибоко принижує кожного, хто є громадянином і не важає себе бидлом. 


Запит  існує не на нових людей, а на зміну правил гри … Якщо правила гри не зміняться, ми всі залишимося за крок від еволюції.

2 коментарі

Максим Пансик
Інформаційне суспільство, ще не в повну зрозуміло, відчуло і освоїло свою силу. Поодинокі виграші у битвах компенсуються вагомими але… Констатація факту — файно, а що далі? Я не прошу методичний посібник «аля шо делать» і хочу нагадати, що деякі представники еліти успішно використовують переваги інформаційного суспільства у власних інтересах. Основне питання — хто ж ці правила змінить як не ми? І знову впираємось у як…
Михайло Шморгун
«Шо дєлать?» — це дуже правильне і вірне питання. Представники пануючого класу — не «успішно використовують переваги інформаційного суспільства у власних інтересах», а відверто маніпулюють, зачасту просто брешуть, брешуть у очі тим хто розуміє. Ця брехня неприйнятна. (1 — перестати брехати. правда, як свіже повітря ). Своїми реальними ділами довести силу своїх слів (2.Честь. Слово давно забуте, але важливе як ніколи). Надідея, що є вищою за особисті інтереси. (3. криза — час переосмислення, час народження іншого бачення, іншої логіки, іншої системи цінностей і відносин).
Головне — першість громадянського над політичним…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте