Про небезпеку книжок...

Маленька рефлексія… Був я на «книжковому протесті» в Чернівцях. Взагалі, тільки в Чернівцях можливий такий несподівано-революційний дисонанс, коли «пред'яву» правлячому класу роблять не за «покращення життя», а за посягання на книгарні...

Враження від мітингу однозначно позитивні. Багато молоді і всяких інших небайдужих, однозначно порадував музичний супровід, спіч Вишинського… Як завжди, похєрєла всьо опозиція (але ладно, не буду...).

Книжки в Чернівцях — це круто (типу наше всьо...), вони несуть світло фантазій і ілюзій, вони допомагають мріяти, а як наслідок всього, створюють бажання жити «по-іншому». Тому вони дуже і дуже небезпечні… )))

19 коментарів

Максим Татарченко
А я от що подумав. Є дуже просте ортогональне рішення проблеми книгарень — просування єлектронних форматів.

Переваги:

1) Більш прямий контакт автор-читач. Менше посередників.
2) Можливість швидкого розгортання.
3) Незалежність від влади.
4) Ціна публікації прямує до 0.
5) Вільна некерована конкуренція.

Недоліки:

1) Постраждають видавці і власне книгарні.
2) Незручно для людей, які відстали від прогресу.
3) Незручно для людей, які надають паперовій книзі значення більше, ніж носія інформації.

Тому для мене ідеальною схемою була б схема Amazon. Можна замовити як електронний так і паперовий варіант. Купив файл — прочитав — сподобалось — купив паперову книжку. Не сподобалось — не купив і не інвестував гроші у те що тобі не подобається.
Максим Пансик
Пане Максим, а як же містерія книгарні? ІТ-прогрес крокує повним ходом, відставати від нього — це бути в певній мірі обділеним. Та книгарня — стоси книг, тематичні розділи, тиша яку перериває шепіт люду, шелест листків і не гучні діалоги. Автограф автора або побажання тієї людини, котра подарувала. Живе спілкування і щось ледь відчутне із глибини віків — володієш сувоєм, папірусом, книгою, отже володієш таємницею.
коментар було видалено
Максим Татарченко
цю відповідь варто б видалити, лиш не знайшов як.
Максим Татарченко
Тут варто процитувати старий радянський анекдот «Вам шешечки или ехать?». Книжка — це перш за все текст, а вся атмосфера може бути відтворена у тематичному книжковому клубі чи бібліотеці. Та і зучніше мати з собою 10 книжок у рідері, ніж 3 кг макулатури на горбі.

Це так само як відсилати телеграми замість смс.

А про цінні книги я ж писав — можна замовити паперовий варіант. Просто 90% того що друкують не варте того, щоб бруднити папір.
Максим Пансик
Справа якраз не в «шашечках» і атмосфері — я про вподобання. А навіщо носити із собою 3 кг макулатури? Спробуйте 5 кг достойних книг — «Mens sana in corpore sano». Книги, листування, театр, кіно… радіо, телебачення, інтернет не знищили їх, хоча і передбачалося. Книга дійсно має набагато більше значення ніж носій інформації, але «Suum cuique ».
Максим Татарченко
Orandum est, uit sit mens sana in corpore sano.
Максим Пансик
Пане Максим, згоден. Ювенал говорив зовсім не про те. Фразу вирвали із контексту і вона почала жити як автономна одиниця у царстві афоризмів. Таке частенько трапляється. Я ж мав на увазі саме «вирвану» автономну одиницю, а не інструкцію для одного із обрядів містерій античності.
Ігор Гамаль
Це вже схоже на релігію, а не носій інформації.

Уявляю собі, як через 30 років хтось скаже про флешку: дійсно має набагато більше значення ніж носій інформації...
Максим Пансик
Пане Ігор, таки може бути, що в поясненні воно звучить якось дуже шанобливо (релігійно). Справжній дефіцит книг, теперішній дефіцит справжніх книг і виховання шанобливого ставлення до книги — сало не загортати, літачки не запускати, «своє не додавати» — беруть своє. І все ж я мав на увазі — естетичне задоволення — мені приємніше читати із книги, аніж із електронного носія. А за всім цим криється ще й простий і банальний праксис. Є такі люди, і їх доволі багацько, яким важко читати із електронних носіїв — в кого очі болять, в кого голова. А от із простою книгою все
Максим Пансик
добре і проблем не виникає.
Максим Татарченко
Електронне не означає зі звичайного монітора, eInk настільки ж ергономічний, як і папір, очі і голова від нього не болять в принципі. Єдина перевага книг — можливість ними обкластися і паралельно у всіх них щось шукати чи можливість швидко і несистемно поперегортати сторінки. Є інші переваги, але це вже із жанру туалетного гумору, тому згадувати не буду.
Максим Пансик
так різновидів електронних носіїв багацько, найпоширеніші типи дисплеїв аж три — мають окрім переваг недоліки. А нові по типу e-ink ще й досі на стадії розробки і присутні недоліки роблять їх нічим не кращими за звичайну книгу.
Максим Татарченко
торренти — це бездуховно. От якби хтось з хардом прийшов, побалакали би, випили би пива, поки фільми копіює. А звук обертаючогося шпінделя! А ця атмосфера піратства!
Святослав Вишинський
Милий інцидент — комедія продовжується: «Студенти порушили закон, читаючи книжки під стінами ОДА. Як виявилося, тут читати книги СУВОРО ЗАБОРОНЕНО і за таку провину можна потрапити навіть до в'язниці». («Сіті», 22.05.2012)

Олег Тудан
«Чтоб зло пресечь, собрать все книги бы да сжечь».
Вікторія Яшан
а тепер подивіться програму «Факт офф» як там перекрутили все, що реорганізація книгарень-це добре, я би за таке поприбивала.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте