Кому дорога на політичну пенсію, а кому трамплін для швидкої політичної кар’єри: мажоритарна кампанія на Буковині буде найменш прогнозованою

Мажоритарна складова парламентських виборів в найменшій за територією, Чернівецькій області, майже ніколи не була в центрі уваги ЗМІ. Воно і не дивно, адже чотири округи, які були нарізані ЦВК для Буковини, не представляють стратегічної цікавості для провідних загальнонаціональних політичних гравців. Проте, цілком можливо, що вибори 2012 року стануть відправною точкою виходу буковинської частини парламентської кампанії з прикрої інформаційної тіні.

Приводом для такого прогнозу є висока ціна та конкуренція за кожен депутатський мандат і бажання «об’єднаної опозиції» та її лідера, буковинця Арсенія Яценюка, зробити Чернівецьку область своїм сталим електоральним оплотом, напротивагу наявній сильній владній вертикалі, яку на Буковині швидко і жорстко вибудувала команда «нових регіоналів» Михайла Папієва.

Додаткової інтриги в мажоритарну складову буковинської парламентської кампанії вносить наявність групи незадоволених «старих регіоналів», що так і не отримавши фактичну владу в регіоні, не втратили своїх амбіції. Конфліктні ситуації в стані буковинських регіоналів, доходять до відкритих публічних образ (прикладом цьому є перепалка через чернівецькі ЗМІ заступника голови ОДА Георгія Галиця та народного депутата, «регіонала» Миколи Романюка).

Також, новинкою цієї кампанії стане активність нових регіональних груп впливу, здатних профінансувати кампанії незалежних від влади і опозиції кандидатів самовисуванців.

Всі вищеперечислені фактори, а також перманентна інформаційна війна між місцевою опозицією та владою, невизначеність з т.зв. «єдиними кандидатами» (як від влади так і від опозиції) є центральним фоном для майбутньої мажоритарної виборчої кампанії в Чернівецькій області.

У розрізі округів, попередньо, ситуація виглядає наступним чином:

Округ № 201 (центр — м. Чернівці).

Так званий «міський округ», який включає майже всіх виборців Чернівців, окрім окрім виборців декількох дільниць Садгірського району міста, які були приєднані до Новоселицького округу.

Цей округ вважається найбільш сприятливим і базовим для «Фронту Змін» (тепер – «Об’єднаної опозиції»). Проте, наразі, єдиного кандидата, який би «закрив» цей округ ФЗ так і не представив. Крім того, зовсім плутає «передвиборчий розклад» ситуація з можливою «накладкою» позачергової кампанії по виборам мера Чернівців та виборів до ВР. Оскільки позачергові вибори ще не призначені (і ясності у цьому питанні немає), потенційні кандидати на мерство в Чернівцях і на позицію депутата Верховної Ради від міста ведуть свої кампанії паралельно.

Сильні гравці «Фронту Змін» – чинний депутат Генадій Москаль та лідер обласної організації ФЗ Максим Бурбак, активно присутні в інформаційному просторі Буковини. Займаючись критикою влади, вони, по суті, першими почали виборчу кампанію в Чернівцях. Проте цілком ймовірно, що обидва вони отримають достойне місце в списку «Єдиної опозиції», відпрацюють кампанію на партію і на мажоритарку «героїчно не підуть»…

Про свою готовність балотуватись по Чернівецькому окрузі заявив очільник обласної ВО «Свобода» – молодий, амбіційний підприємець Назар Горук. Але справжнім початком «великої Чернівецької битви» слід вважати підтягнення «важкої артилерії» — повернення на Буковину після багаторічної відсутності екс-нашоукраїнця генерала Віктора Короля, що вигравав мажоритарну кампанію в Чернівцях далекого 2002 року.

У складній ситуації опинилася Партія Регіонів. Особливого бажання балотуватися у «міському окрузі» жоден з ключових буковинських регіоналів не виявив, хоча серед можливих претендентів називались прізвища начальника УМВС в Чернвецькій області Миколи Харабари (який в коментарі для сайту «Букінфо» заперечив своє майбутнє балотування, натякаючи на те, що його на даному етапі не цікавить робота в Верховній Раді) та представника «старих регіоналів», народного депутата Миколи Романюка, якому високе місце в виборчому списку ніхто не гарантував (м’яко кажучи…). Проте остаточне слово по кандидатурі «на місто» ще не сказав губернатор Михайло Папієв, думка якого може бути вирішальною при виборі кандидата від влади.

Новим, але достатньо сильним гравцем в «Чернівецькому розкладі» може стати Оксана Продан, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», яка була однією з ключових фігур «Податкового Майдану».

Але найголовніша інтрига – можлива участь у мажоритарній кампанії, відстороненого міською радою (а фактично, зачищеного «новими регіоналами») екс-мера, беззаперечного рейтингового фаворита, Миколи Федорука, який тримає свою коронну «театральну паузу» і про своє можливе балотування заявляти не поспішає.

Загалом, кампанія в Чернівцях ще не стартувала на повну потужність і цілком можлива поява нових гравців та карколомні перегравання сьогоднішніх, більш-менш зрозумілих «розкладів»…

Округ № 202 (центр м. Сторожинець).

Округ з центром в місті Сторожинець, т.зв. «український округ», до якого входять україномовні, гірські райони Буковини. Прикметно, що цей історично негативно налаштований до чинної влади націонал-демократичний округ, може стати місцем ганебної поразки опозиції. Головною можливою причиною поразки є жорстка боротьба великої кількості бажаючих стати «єдиним кандидатом від опозиції», що гарантує на цьому окрузі серйозний стартовий гандикап.

Уже зараз – за цей «умовний гандикап» іде серйозна внутрішньо-опозиційна гризня. «Фронт Змін» активно проштовхує на цю позицію депутата обласної ради Олександра Фіщука (екс-керівника обласної ДПА), що першим почав активно працювати на окрузі. Іншими претендентами є екс-депутат, нині голова обласної організації «За Україну» Георгій Манчуленко, який має досвід перемоги на цьому окрузі в 2002 році та Микола Малярчук (Громадянська Позиція).

Зацікавленість до округу проявляють бізнесмени Манолій Плаксій, та Василь Любімський, які володіють достатнім ресурсом для самостійного ведення виборчої кампанії.

Останньою надією на збереження в Верховній Раді може скористатися і екс-керівник обласної «Батьківщини», а нині член «Групи Рибакова» – Петро Гасюк (проте його шанси на Сторожинецькому окрузі виглядають вельми примарно).

Влада, також остаточно не визначилась зі своїм кандидатом, проте активну роботу на окрузі почав Михайло Бауер («головний освітянин Буковини»), що має досвід перемог на мажоритарній частині виборів у 2002 році, але на іншому (Новоселицькому) окрузі. Уміння «працювати з вчителями та директорами шкіл» — найбільш цінна риса, Михайла Йозефовича, яка може стати ключовою для перемоги провладного кандидата, у ситуації коли замість системної роботи, опозиціонери будуть між собою нещадно гризтися…

Проте, окрім М.Бауера, не втрачають надії бути «забалотованими» від влади на цьому окрузі, «старий регіонал», голова Сторожинецької РДА Франц Федорович, та депутат обл. ради Михайло Березовський.

Кампанія на «українському окрузі» ніяк не може по-справжньому стартувати, оскільки ні влада, ні опозиція не мають єдиних кандидатів, що могли б починати безпосередню агітаційну частину кампанії.

Загалом, округ може принести багато сюрпризів. Цілком ймовірний сильний адміністративний тиск на користь кандидата від влади, незалежно від того, хто ним виявиться...

Округ № 203 (центр Новоселиця).

Найбільш неоднозначний з точки зору нарізки округ, т.зв. «румунський округ» є потенційно найсильнішим округом для «Партії Регіонів» на Буковині. Вони вважають його «стовідсотково своїм», оскільки ядром округа є електорально прихильні до ПР Глибоцький, Герцаївський райони (більшість населення – етнічні румуни) та Новоселицький район (більшість населення – етнічні молдовани ), яке було «розбавлено» українськими селами Сторожинецького району, та декількома дільницями Садгірського району міста Чернівці. Подібна недоброчесна нарізка, по-факту, може зіграти з її ініціаторами злий жарт...

Головним претендентом на балотування від Партії Регіонів на цей округ є Іван Семенюк – депутат обласної ради, людина з неоднозначною репутацією і сумнівним минулим, але здатна фінансово забезпечити і свою мажоритарну, і левову частину партійної кампанії. Семенюк — єдиний з буковинських кандидатів почав системно працювати з виборцями задовго до офіційного початку виборчого процесу. Іншим (менш ймовірним) претендентом на балотування від ПР на цьому окрузі є діючий Народний депутат Іван Попеску, який має вплив на румуномовне населення округу.

Дуже дивно, на цьому фоні, виглядає позиція «об’єднаної опозиції» стосовно цього округу. Спершу, серед ймовірних кандидатів називали прізвище, керівника обласної «Батьківщини» Івана Мунтяна, але згодом головним претендентом на «номінацію єдиного опозиційного» передали лікарю з Новоселиці — Івану Паламарю.

Достойну конкуренцію, представникам ПР на окрузі може скласти підприємець з україномовної частини округу – Руслан Мельник. Ймовірними кандидатами на цьому окрузі є також відомий буковинський легкоатлет Іван Гешко (від «Удару») та лісничий з Герцаївського району — Георгій Апетрі (від «Народної Партії»).

Додатковим козирем, що обов’язково буде використано під час ведення кампанії на цьому окрузі є сильна присутність церкви, та вплив авторитетного в румуномовних районах, настоятеля Банченського монастиря отця Михайла Жара.

Округ № 204 (центр м. Хотин).

Так званий «бессарабський округ», найбільш непрогнозованим. Він є максимально «стерильним», системну роботу на ньому, жоден кандидат на сьогоднішній день не веде.

Найбільш близьким до поняття «ведення кампанії» є діяльність відстороненого більшістю міської ради екс-мера Новодністровська фронтовика Руслана Панчишина, який створив благодійний фонд (звичайно ж, назвавши його своїм іменем…).

Також «під вибори», очікується повернення на малу Батьківщину, першого і єдиного поки українського космонавта, що має досвід перемоги на даному окрузі в 2002 році Леоніда Каденюка. Цілком можлива участь у виборчій кампанії – екс-губернатора, «нашоукраїнця» Водимира Куліша. Позиції влади на цьому окрузі не є однозначно зрозумілими – цілком можлива поява на ньому вищезгаданого Михайла Бауера, проте цілком можливо (за суб’єктивним оціночним судженням), що на цей округ піде сам губернатор, або хтось з його близького оточення… Ще одним потенційним кандидатом є лікар «Свободівець» Степан Спіжавка.

Головною інтригою цього округу є можлива участь в кампанії екс-бютівця Сергія Буряка. З Буковиною цього серйозного політичного гравця часів прем’єрства Ю.Тимошенко, пов’язує його фінансування (за даними українського журналу «Форбс») одного з найбільших роботодавців Кельманецького і Сокирянського району «Сварог Вест Груп». Серйозні фінансові можливості при відсутності активних опонентів, роблять можливості для перемоги «київського парашутиста» в «бессарабському окрузі» цілком реальними.

Загалом мажоритарна кампанія 2012 на Буковині обіцяє бути найбільш цікавою та найменш прогнозованою. Ціна перемоги на мажоритарці значно зросла і деяких кандидатів – може відправити на політичну пенсію, а декому — стати трампліном для швидкої політичної кар’єри.

Михайло Шморгун спеціально для BukNEWS

2 коментарі

Святослав Вишинський
Назар Горук, Георгій Манчуленко та Віктор Король стартували і в мережі «ВКурсі». Далеко не всі — вдало.
Святослав Вишинський
Для статистики можна додати публічні сторінки Миколи Малярчука та Руслана Мельника, однак про їхню активність можна говорити тільки умовно.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте