Брати чи не брати "пару гривень" у політиків?

Верховна Рада України, вчергове, свідомо позбавила українців можливості зробити вибори 2012 більш чесними та демократичними,  відхиливши законопроект, яким заборонялося фотографувати виборчі бюлетені на дільницях. Цей законопроект накладав заборону на фотографування і будь-яку фіксацію волевиявлення громадян на виборах і передачу та отримання фотографії виборчого бюлетеня, який вже є заповненим.


Відхилення цього законопроекту є вигідним для більшості політичних сил і мажоритарних кандидатів, які збираються отримувати голоси завдяки  прямому чи опосередкованому підкупу виборців, оскільки фотографування бюлетенів є фактичним підтвердженням того, що виборець проголосував за «потрібну» політичну силу чи кандидата .


Прийняття даного закону, значно ускладнило б останній крок у схемі підкупу  – фактичну перевірку «скупниками голосів»  «правильного» волевиявлення виборця.


Оскільки неприйняття даного закону – не знівелювало ці технології, із  практичного досвіду можу запропонувати декілька рецептів, як взявши гроші, «обдурити скупників голосів».
 
 Найчастіше гроші дають «на довіру», тобто, не передбачається жодних гарантій, з боку обох сторін. Виборець, першу частину коштів отримує напередодні дня голосування, а іншу після. Дуже часто це відбувається під виглядом, так званого, «соціального договору» — умовної угоди між виборцем  і кандидатом. У такому випадку – беріть завдаток, а про умовну «другу частину» — забудьте і голосуйте по-совісті. 


Порівняно нова політична технологія – т.зв. «велосипед» (це саме той випадок, коли від людей вимагали  фотографувати на телефон свою «галочку»). Фотофіксацію обходили, користуючись прозорою плівкою: ставили «галочку» на прозору плівку, робили фото, знімали плівку, голосували  по-совісті. Також, (уже студенти) придумали робити «галочку» з чорної нитки, яка на фотографії виглядала, як напис ручкою. Іноді виборці просто псували бюлетені, додаючи після фотографування ще одну позначку, або письмово посилаючи у відомому напрямку партію влади…


Головна річ, яку мусить знати кожен  виборець це те, що до підкупу вдаються лише дуже тупі і обмежені кандидати і партії, які не збираються виконувати свої обіцянки і не мають за собою жодної мети, окрім збагачення та захисту власних інтересів.Виборці щиро зневажають тих у кого беруть гроші, обманювали, обманюють і будуть обманювати  їх, кожного разу все вишуканіше.
 
Тим, хто хоче боротися з цим ганебним явищем, варто фіксувати на відео факт підкупу і повідомляти його у виборчі комісії, чи  політичним опонентам кандидата чи партії «купця».  А краще – не брати гроші у політиків, що ставляться до громадян, як до бидла і ніколи за таких не голосувати.


для газети «Погляд»  vidido.ua/index.php/pogliad/article/skil_ki_u_zhovtni_dadut_za_golos_viborcja/
автор полотна — Вася Ложкін

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте