Влада проти мереж. Напередодні конфлікту

Феномен інтернету загалом та соціальних мереж зокрема – це виклик для любої ієрархічної державної системи. Прикметно, що мережеві структури, які вибудовуються на основі комунікації в мережі інтернет, можуть суттєво вплинути на неефективно діючі та авторитарні політичні режими. «Арабська весна» та «твітерні революції» навели страху на навіть демократичні країни, які почали шукати способи прямого спілкування з громадянами саме через соц.медіа.

Реакція на подібний виклик може лежати в двох площинах, умовно назвемо їх «демократичне» та « тоталітарне» реагування. Демократичне реагування з боку держави і політиків це моніторинг соціальних мереж та інтернету загалом, миттєве визначення головних тем та трендів і швидке та адекватне на них реагування. (Власне такою є пряма демократія в 21 столітті). Тоталітарне реагування – це намагання держави контролювати інтернет і соц… мережі, створення неоднозначного законодавства в інформаційній сфері, покарання користувачів за висловлення думки, цензурування і табуювання політичних тем.

Для української влади існує спокуса піти на «темну сторону» тотального контролю, проте чутливість інтернет мереж (зокрема українського сегменту Фейсбуку) до будь-якого «офлайнового» втручання, поки не дозволяє цьому статися. Показовою тут є ситуація з закриттям файлообмінника EX.ua. Тоді мережевій спільноті вдалося натиснути на ініціаторів «наїзду» та в короткий строк зорганізувати спротив, який привів до поступок зі сторони контролюючих органів.

Ризиків для більшості користувачів інтернету стає все більше. Відверта антивладна його спрямованість в нашій державі несе в собі потенційний конфлікт. Очевидно, що правляча команда зацікавлена в «зачистці» інтернет середовища, яке вони не в змозі контролювати. Проте, такі дії приречені на поразку, оскільки у 21 столітті мережевий спосіб комунікації скоріше змінить владу, ніж влада змінить мережевий спосіб комунікації...

Для газети «Погляд», в рамках теми «Мережеві структури. Революції в комунікаціях, комунікації в революціях», яку представлятиму на своїй «доповіді в Академії Громадянина»

3 коментарі

Святослав Вишинський
Мережеві технології протиставляють явним структурами контролю — структуру прихованого, і de facto є інструментами демонтажу національних суверенітетів на користь транснаціональних систем. Попри ситуативні позитиви їх упровадження, в дійсності мережі надто вразливі перед формами «м'якого управління» і в перспективі несуть за собою дещо серйозніші наслідки, аніж може здаватись на перший (наївний) погляд.
Михайло Шморгун
При знанні інсайтів, їх відкритості, володінні алгоритмами побудови мережі, нові структури перетворюються на обоюдогостру, по відношенню до закритих груп сутність, яка в умовах конкуренції мереж дозволяє здобути нову якість відносин. Окрім того — суперідеалом мереж є суспільство без закритих тем. Макіавелізм, як модель поведінки стиратиметься до рівня неактуальних і неконкурентних застарівших форм суспільної поведінки )))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте