Після виборів. Революція, Зрада чи Перемога?

З огляду на тотальну перевагу пануючого класу над всіма іншими опозиційними групами, варто зайнятися поствиборчим прогнозуванням, оскільки не сам факт завершення виборчого процесу буде визначальним для подальшої долі країни, а події, що відбудуться одразу після завершення виборів.

У зв'язку з цим — можна уже сьогодні розглянути обриси стратегій основних політичних гравців.

1 — Стратегія влади. Тотальна зачистка демократії в державі. Влада — через адміністативну вертикаль перекриває можливість для будь-якої альтернативної думки, окрім голосування за відповідну партію і відповідних кандидатів. Головне — формальне дотримання процедурної частини (така собі форма «формальної демократії», або як кажуть політологи — демократура). Фактично це виглядає наступним чином. Завтра-післязавтра в буковинських ОВК відбудеться жеребкування стосовно членів дільничних виборчих комісій. Кандидатури до них подали БІЛЬШЕ 50 суб'єктів виборчого процесу, документи 40 з яких — знаходяться в одному штабі… Одже нас чекає торжество демократії — у складі ДВК переважну (фантастично переважну) більшість складатимуть представники партії, яка може контролювати і «гратися» з документами цих 40 суб'єктів виборчого процесу. Жеребкування відбудеться чесно і прозоро, з дотриманням всіх процедурних норм, але результатом його стане тотальне домінування одніє з партій у ВСІХ виборчих комісіях країни і нашої області зокрема. Здобувши перемогу в комісіях, уже не так важливо, як саме люди голосують… Забезпечивши собі таким чином перемогу у більшості мажоритарних округів, влада здобуде «контрольний пакет» у парламенті без крайньої необхідності домовлятися з іншими політичними гравцями. Саме цей сценарій розігрується нині представниками правлячого класу.

2 — Стратегія опозиції. Усвідомивши невідворотність своєї поразки, опозиція стала на шлях створення умов для визнання виборів недемократичними. Для цього — вся активність опозиції перенесена не на реальну роботу, а на створення образу виборів, як недемократичних. Фактично — опозиція має рацію, але вони вибрали не ту цільову аудиторію. Замість того, щоб падати ніц на коліна перед Європейськими і світовими структурами, вони мали б звертатися до своїх виборців, мобілізувати їх на захист свого результату і на «героїчну боротьбу» з адмінресурсом… Але, нажаль, цього немає. Опозиція плачеться в жилетку Єврочиновникам та «про всяк випадок» кулуарно домовляється з владою про збереження «status quo».

3 — Стратегія альтернативних сил. Ми є свідками зародження нових лідерів громадської думки, які починають активно впливати на всю політичну систему. Це і журналісти, і представники громадських організацій, що намагаються тиснути на саму політичну систему, прагнучи її змінити у відповідність до глобальних трендів, які лідери громадської думки вловлюють краще за зашорених на дерибані політиків...

Виходячи з цього, можна спрогнозувати два поствиборчих сценарії, які складаються з переплетення стратегічних ліній основних політичих гравців, що володіють матеріальними ресурсами та зв'язками з іншими державами та міжнародними організаціями. а) Революційний сценарій — конфлікт між трьома сторонами на фоні міжнародної ізоляції України та складної економічної ситуації. Дестабілізація може завершитися перемогою опозиції, яка буде змушена проявляти лояльність до міжнародних структур, які їй допоможуть подолати правлячий клас. При перемозі влади та придушенні всіх революційних потуг — відбудеться відмова навіть від церемоніальної демократії. Відбудеться скочування до авторитарного режиму з повною зачисткою інформаційного, економічного, культорно-історичного просторів, що зумовить відкидання країни на 10 років назад та існування у фарватері держав з подібною владною формацією (Росією та Білорусією). б) Сценарій «Зради». За результатами виборів ні одна зі сторін не отримує контрольовану більшість голосів у парламенті. Ситуація доводиться до точки кипіння і одна з політичних сил, «заради збереження стабільності» увійде у переговорний процес та створить «широку більшість», яку підтримає західні та східні партнери, які збережуть свої інтереси. «Зрада» може відбутися, як зі сторони опозиційних сил, так і зі сторони «правлячого класу», який перейде на бік переможця виборчого процесу.

11 коментарів

Олег Герман
Нинішня політична ситуація в Україні справді залишає бажати кращого. Сильної опозиції, яка б користувалась достатньою підтримкою серед народу, немає, а альтернативні сили ще недостатньо розвинуті… Революційні зрушення нас чекатимуть також нескоро, тому, що серед люди мало вірять у можливість змін, тож ще кілька наступних років ми впевнено крокуватимемо до тоталітарного (або авторитарного) режиму, а там буде видно…
Михайло Шморгун
Якшо чесно, то авторитарний лад уже настутив, просто більшість цього ще не усвідомила. Усвідомлять — коли почнуть саджати і виключать інтернет (умовно).
Я можу сказати по деяким виборчим кампаніям те, що люди за владні повноваження готові іти на все. На залякування, на фальсифікації, на погрози фізичного знищення… Ви говорите про революційні зрушення? А Ви знаєте, що в нашу добу — революція це цілком прогнозоване і технологічне явище? Ви знаєте, що «процес пашол» і відвернути його може лише збіг обставин? (імхо...)
Мені особисто уже нічо не видно… не знаю як Вам… може Ваш оптимізм засновано на фактах, які я не в змозі проаналізувати?, Якщо так, то мені ще є куди рости… і це добре…
Святослав Вишинський
Очевидно, що чинна влада всіма засобами намагатиметься зберегти контроль над парламентом — і навіть якщо вона зможе це зробити, домовившись із «ображеними» опозиціонерами, це тільки продовжить її повноваження на два найближчі роки, але вони вже будуть не такими «безхмарними». Президентські вибори 2015 р. (або спроба змінити Конституцію і перенести вибори до парламенту) неуникно спровокують вулицю — далі за карти візьмуться кілька гравців одночасно, жоден із яких в особі Віктора Януковича не зацікавлений: «ліберальна» опозиція та олігархія, яка на неї поставить; «ліберальний» Захід; Росія з її видами на більш гнучкого партнера; антисистемна опозиція, яка підніме вулицю; і сам український народ, для якого це стане останньою краплею терпіння. Сценарій прогнозований: західноукраїнські області через органи місцевого самоврядування просто не визнають результатів виборів або змін до Конституції, почнеться блокада ОДА, підніметься вулиця і влада на місцях перейде до опозиції («привид сепаратизму»), революційна ейфорія після перших успіхів перекинеться до столиці, що змусить підтягнутись «лібералів» і гостро реагувати Захід (і навіть Росію), доки всі ключові органи влади достроково не припинять своїх повноважень. «Тараном» революційних перетворень стане конкретна політична сила, котра після нового переділу влади на порядок збільшить свій вплив і життя стане цікавішим. Вибори до Верховної Ради 2012 р. — генеральна репетиція, тому «рити траншеї» необхідно вже сьогодні. Хоча необхідно було ще вчора.
Вікторія Яшан
Міша як завжди неперевершений)
(Як сказав би Захар: Вика, хрюмсая оливки, злобно хихикает и напевает «Золотые купола Сторожинецкой ратуши»)
Олег Герман
Революція, згідно класичного визначення, — заміна одного державного ладу на інший. Можливо, зараз назрівають передумови, але не більше. Немає того "іншого" ладу і немає лідера. який би запропонував його. Все, що є — це наростання кількості невдоволених діючим порядком і то влада, розуміючи це, може зробити якісь показові кроки до «гуманізації» і «демократизації», щоб відвести трохи увагу громадскості. Автор поста і люди, що тут коментують його без сумніву є розумними і розвинутими, проблема в тому, що більшість людей не такі… Тож, на мою думку, революція може не відбутися.
Михайло Шморгун
"інший лад" — класна фішка… Проте маємо впливати на існуючий лад, а не бути простим споживачем владно-опозиційної системи правлячого класу… Ми тут францію чи німеччину не створимо… Треба просто, щоб Україна запрацювала )… або хоча б почала боротися за іншу суспільну реалію…
Роман Дзик
«Чим ширше розливається повінь, тим мілкішою й каламутнішою стає вода. Революція випаровується, і залишається тільки намул нової бюрократії»
Франц Кафка
Михайло Шморгун
Так революції не буде, буде «контрольований хаос» (абощо)
Олег Герман
Точніше, абищо)))
Михайло Шморгун
Абощо небезпечна тим, що не знаєш, що воно таке ))) (хоча це реально не смішно...)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте