Вибори 2012. Вибори "нової альтернативи"

За 18 днів до завершення виборів проглянулась цікава тенденція — запит на нові політичні проекти, яким «хочеться вірити», матеріалізується. Власне — відбудеться похорон самопроголошеної опозиції та створення реальних альтернатив існуючому правлячому класу.

Альтернатива № 1 — «Удар». Соціологічні данні виводять цю політичну силу на ДРУГЕ (ой вей!) місце, одразу за Партією Регіонів. Подібний, уже майже очевидний, «фінал» виборчої кампанії є наслідком правильно вибудованої стратегії — перенесення образу Кличка, як спортивного кумира на образ Кличка, як нового «месії». При цьому його новий образ достатньо неполітичний, щоб бути привабливим для виборця в сучасних умовах. Коли надії не залишилося, приходить час «сліпої віри». Цей суспільний запит було почуто технологами кампанії Кличка. Електоральне «диво Кличка» не було б можливим без всеукраїнських турів Віталія та Володимира по районним центрам, де приїзд зірки подібного маштабу є «подією року», яка створює стійкий позитивний образ в очах реального виборця. Кампанія Кличка пройшла у кращих традиціях кампаній американських виборчих перегонів. Звичайно, технологічні провали в кампанії (особливо на місцях) були, є і будуть, але вони знаходяться в тіні нової політичної зірки...

Альтернатива № 2 — «Свобода». Проходження ВО «Свобода» в парламент не є фактом. Проте фактом є те, що «Свобода» вийшла із «західноукраїнського гетто» та найбільше виграла від співпраці в рамках (так званої) Об'єднаної Опозиції. Для свого виборця вона залишилася «найбільш проукраїнською політичною силою», а для виборців з Центру та Південного-Східного басейну — радикальною альтернативою для голосування. Націоналізм, як ідея, у парламенті буде представлений. І це тішить...

Альтернатива № 3 — «Мажоритарники-самовисуванці». Кількість людей, які бажають стати депутатом в парламенті, який може довго і не проіснувати, трохи дивує… Але зважаючи на 10 років відсутності такого механізму ротації еліт, як мажоритарні вибори, все ж, це є логічно. Політичний клас, що зробив маленький реверанс у бік відкритості для нових облич, може поплатитися за це створенням нової контр-еліти, з числа мажоритарщиків-самовисуванців, які пройшовши до парламенту через «політичну рубку», будуть цінувати своє місце. Вони змушені будуть бути активними і пасіонарними, створювати нові проекти, які будуть відповідати поточним потребам їх виборців.

Альтернатива № 4 — «Комуністи». Комуністична партія, проводить блискучу виборчу кампанію. Граючи на емоціях виборцях та їх очікуваннях вони стають альтернативою в базових для партії влади територіях. «Зачистка», яку їм намагаються зробити адміністративними методами, ще більше переконує тамтешнього виборця голосувати за «минуле, яке поведе в світле майбутнє». Загальноєвропейський тренд «лівого ренесансу» має цілком совєцьке обличчя. Можливо для нас воно не є таким приємним, але значна частина людей все ще марять ковбасою за 2.20 та «твердою рукою», «плановою економікою» та «великими перемогами».

Переваги у кожної з альтернатив різні. Головна перемога — у переламуванні початкового сценарію цих виборів, де обирати приходилось лише між владою та опозицією. Тепер «жити стало веселіше»…

33 коментарі

Святослав Вишинський
Останні відкриті опитування дають ВО «Свобода» від 5 до 7%, що починає наближатись до даних закритих досліджень, згідно яких реальний, нефальсифікований, рейтинг партії — 8-9%. Це викликано не тільки націоналістичними почуваннями, але й дуже конкретною програмою соціальних реформ, озвученою Олегом Тягнибоком буквально по пунктах. По КПУ — пропаганда справді доволі креативна, а гасла — в кращих традиціях Володимира Маяковського. Інша справа, що вона приховує абсолютно протилежні реалії. Взагалі ж, говорячи про европейський контекст — ми є свідками падіння лібералізму: в країнах ЕС в однаковій мірі зростають як праві, так і ліві політичні сили, при чому праві часто комбінують елементи лівої ідеології. У випадку ВО «Свобода», як носія соціал-національної ідеології, це найбільш очевидно. Фігуру Віталія Кличка, натомість, судити найскладніше — картинка не викликає належної довіри.
Михайло Шморгун
Головне — не бачити в якості альтернативи існуючу правлячу партію та «такзвану», обєднану опозицію…
Святослав Вишинський
За останніми дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології:

«Загальна кількість голосів поданих 60,4% виборців, що вирішили за яку партію голосувати і збиралися це зробити, розподілились би між партіями — за їхніми списками — орієнтовно таким чином:

Партія регіонів отримала б 33,3% усіх поданих голосів,
Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» — 20,5%,
Партія «УДАР Віталія Кличка» — 19,1%,
Комуністична партія України — 12,9%,
Всеукраїнське об'єднання «Свобода» — 7,8%».

Що завжди дивує в таких оцінках — так це рейтинг партії влади. Невже соціологія настільки цинічна — чи настільки нерозумні виборці?
Михайло Шморгун
За «наявності-відсутності» журавля в небі, голосуємо за синицю в руках… Десь така логіка (
Святослав Вишинський
Для тих, хто в курсі:

«В целом, после общения с представителями двух разных социологических служб, вырисовываются примерно такие цифры: завтра, 28 октября 2012 года алкогольные предпочтения избирателей распределятся следующим образом:

Водку будут пить – 26–28%
Вина красные и белые – 19–20%
»Вдову Клико" – 17–19%
Советское игристое – 10,5–11,3%
Пиво «Львовское» – 5,5–7%

Лимонад «Буратино», невзирая на весь свой молодежный антураж, все-таки, останется в нашем советском прошлом.

Добавлю от себя. На данный момент суммарный градус коктейлей Водка+Советское игристое и Вино+ «Вдова Клико» составляет 39-40%. Поэтому победа противников Водки сейчас целиком и полностью в руках любителей Пива «Львовское». Чем больше «львовян» и жителей прилегающих областей смогут преодолеть похмелье и придут в местные кабаки и питейные заведения, тем меньше шансов у любителей крепких напитков".

(Мустафа Найем, «Совсем последние соцопросы», «Українська правда», 27 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«На 12:00 есть два экзит-пола. Без указаний источников. Первый. Близкий к Виноделам:

Водка – 34%
Вино – 24%
»Вдова Клико" – 13%
Советское игристое – 11,7%
Пиво «Львовское» – 11%

Второй. Близкий к Водочникам:

Водка – 32%
Вино – 24%
«Вдова Клико» – 13%
Советское игристое – 11,2%
Пиво «Львовское» – 6,7%".

(Мустафа Найем, «Первые экзит-полы», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
"… В три часа дня. Терминология Мустафы. Итак, предварительные данные народных питейных гуляний.

1. Водка – 33%
2. Вино красное и белое — 22%
3. Советское шампанское – 13%
4. Вдова Клико — 10,5%
5. Карпатский самогон — 9%
6. Буратино – не дотягивает до 4%".

(Александр Чаленко, «Экзит-полы: Водка — 33 градуса, Вдова Клико на четвертом месте за советским шампанским», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«Только что. Терминология Мустафы

1. Водка — 33,3%
2. Вино красное и белое – 22,8%
3. Коммунисты — 13,5%
4. Вдова Клико – 12,3%
5. Карпатский самогон — 9,8%».

(Александр Чаленко, «Последний экзит-пол (на 17.30): Водка-победила, советское шампанское — третье, Вдова Клико — четвертое», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«Народ продолжает активно пить. На 17:00 уже выпито:

По данным Виноделов:

Водка – 30%
Вино – 25%
»Вдова Клико" – 15%
Советское игристое – 12%
Пиво «Львовское» – 11%

По данным Водочников:

Водка – 31%
Вино – 24%
«Вдова Клико» – 11-13%
Советское игристое – 11%
Пиво «Львовское» – 7-8%".

(Мустафа Найем, «Экзит-полы на 17:00», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«Судя по всему, пьянка удалась и прошла без грубостей. Единственное, что может испортить вечер — нехватка пива „Львовское“. Любители этого напитка ожидают продолжения праздника и „шуток“ от Водочников не поймут. Остается надеяться, что разум возобладает над водочными парами. О лимонадах больше ни слова -пора взрослеть». (Мустафа Найєм, «Facebook», 28.10.2012)

Він же у «Twitter»: «Партия регионов — 28,1 Батькивщина — 24,7 Удар — 15,1 Свобода — 12,3 КПУ — 11,8».
Святослав Вишинський
«Один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк впевнений в тому, що ВО „Свобода“ проходить в наступний склад Верховної ради. Про це він розказав після голосування на дільниці вранці 28 жовтня, повідомляє кореспондент „Української правди“.

»За нашими підрахунками, ВО «Свобода» стовідсотково проходить до наступного складу Верховної ради, незважаючи на те, що влада буде намагатися зробити все, аби в нас не з'явився ще один партнер у сесійному залі", — сказав він. За його словами, їхні внутрішні оцінки говорять, що «Свобода» впевнено долає прохідний бар’єр".

(«Яценюк: „Свобода“ точно буде у ВР», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«Перемогу „Батьківщини“, „Свободи“, та „УДАРу“ за списками прогнозують всі ключові соціологічні служби». (Василь Бабич, «Українська правда», 25 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«За нашою інформацією, влада буде збивати наш результат до 7%!!! <...> Прохання максимально поширювати цю інформацію, та готуватись виходити на вулиці під дільниці!!!» (Олег Тягнибок, «Twitter», 28 Жов 12)

«У штабі „Свободи“ заявляють, що їх будуть „валити“. Андрій Мохник на брифінгу заявив: „Всі екзит-поли покажуть, що Партія регіонів на першому місці, від них трохи відстає “Батьківщина», потім «УДАР», потім комуністи, і п'ята позиція – «Свободи». При чому, «УДАР», комуністи і «Свобода» будуть йти доволі щільно". «Тільки один екзит-пол буде показувати, що „Свобода“ суттєво відстає. Всі решта цифр будуть ідентичні. Ми думаємо, що буде сигнал „валити“ „Свободу“, тобто фальшувати вже проголосовані бюлетені шляхом проставлення двох позначок, внаслідок чого бюлетень визнаватиметься недійсним», — додав він. «Таким чином буде зменшуватися кількість голосів за „Свободу“. Закликаємо наших прихильників, яких є доволі багато, допомогти нам в контролі за виборами», — зазначив Мохник". («У „Свободі“ кажуть, що їх будуть „валити“», «Українська правда», 28 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
«20 жовтня 2012 року кандидат у народні депутати України по 118-му виборчому окрузі Юрій Михальчишин взяв участь у передачі „Доміно“ на телеканалі ZIK. Тема передачі: Брудні передвиборчі маніпуляції: як з ними боротися?»

Микола Гуцуляк
що ви маєте проти об'єднаної опозиції? мені просто цікаво, я не є її прихильником.
Михайло Шморгун
www.chesno.org/meter/person/679/
www.chesno.org/meter/person/29/
www.chesno.org/meter/person/213/

От всьо шо «я маю» проти обєднаної опозиції. Особисту думку можу вам сказати при особистій зустрічі…
Микола Гуцуляк
інформація про цих політиків має гіпотетичний характер, вона не переконує. чому ви боїтеся викласти особисту думку назагал?
Михайло Шморгун
Я їм не вірю, як виборець…
Адам Чесноков
Погоджуюся з тим, що в об'єднані опозиції є багато людей із сумнівною репутацією, але й не вірю, що все гладко з цим у нових партіях. Мені не подобається Яценюк і Турчинов, але подобаються Тимошенко і Луценко, подобаються як опозиціонери, а не як керівники, бо у їхній діяльності було багато помилок. На мою думку, опозиція зараз слабка без цих двох харизматичних лідерів. Хотів би щоб вони вийшли на свободу.
Михайло Шморгун
… я про проектну частину ( або краще скажу «візійну» ) ОО говорю. Вона відсутня! Ви переходите на особистості, а це трохи інше… Тут Важливими є емоції ( люблю — не люблю). У такому випадку ми не зможемо конструктивно вести розмову… Зі своєї сторони я маю аргументацію, чому саме мені та чи інша сила не подобається, але я утримаюсь від публічної декларативності на користь мінімальних конкретних дій.

Є проект громадянського спостереження за виборами, маєте бажання — долучайтесь… мій тел. 0661018482
Святослав Вишинський
Перші зведені дані екзит-полів, опубліковані інформаційним виданням «Українська правда» (станом на 20:10 28 жовтня 2012 р.):

Святослав Вишинський
Оновлена інформація з результатами екзит-полу Студії Савіка Шустера:

Святослав Вишинський
«Об'єднана опозиція „Батьківщина“ веде паралельний підрахунок голосів виборців. „Методом мобільного підрахунку голосів вже оброблено 67,8% всіх протоколів“, — повідомив Арсеній Яценюк на прес-конференції в передвиборному штабі опозиції, повідомляє НБН. За його словами, Партія регіонів отримує 29,75% голосів, ВО „Батьківщина“ — 25, 17%, „УДАР“ — 12,95%, ВО „Свобода“ — 11,18%, КПУ — 11,12%. У свою чергу Олександр Турчинов зазначив, що „завдяки математичним формулам, з урахуванням явки виборців, залежно від того чи іншого регіону, це фактично прогноз вже на кінцевий результат“.» («Опозиція оголосила результати паралельного підрахунку голосів», «Лівий Берег», 29 жовтня 2012)
Святослав Вишинський
Сайт ЦВК перестав оновлюватись, по ряду дільниць Києва досі немає інформації по результатам голосування. У 215 і 223 округах опозиційні кандидати від «Свободи» Андрій Іллєнко та Юрій Левченко за даними паралельного підрахунку голосів перемагають, однак на сайті ЦВК — «поступаються» провладним висуванцям з відривом у сотню і декілька десятків (sic) голосів відповідно. «Свобода» мобілізує прихильників до ОВК по вул. Щербакова та вул. Маяковського.
Святослав Вишинський
Олег Тягнибок у мережі «Twitter» (29 Жов 12): «У „Свободи“ безбожно крадуть голоси — мінімум 3% за партійним списком та щонайменше в п'яти мажоритарних округах!». «Кияни, збираємось біля ОВК №215 (просп.Маяковського, 29) та ОВК №223 (Щербакова, 37)!» Разом з тим під натиском DDos-атаки виведений з ладу офіційний веб-сайт партії: «QRATOR HTTP 502 — application unreachable».
Святослав Вишинський
Юрій Левченко в мережі «Facebook» (29/10/2012): «Хроніки бєспрєдєлу. Протоколи майже всіх ДВК, де я переміг відправляються на доопрацювання. Члени цих ДВК цілком деморалізовані після стояння цілу ніч і пів дня. До мене підійшла одна з них і повідомила, що Пилипишин пропонує кожному $100 за переписування протоколів, правда нібито більшість відмовляється, бо всі протоколи вже складені. В ОВК „завис“ сервер. Але я, чесно кажучи, сумніваюсь що тут якась технічна проблема, швидше всього просто думають як їм краще намалювати чергових 50 голосів для „Гроші передусім“. Тільки що, до речі, в ОВК відбулася бійка. Бандити Пилипишина напали на самовисуванця Панченка, навіть незрозуміло чому. Але цікаво, що під час бійки в залі засідань ОВК, саме засідання — прийняття протоколів тощо — не припинялося».
Святослав Вишинський
Віктор Балога в мережі «Facebook» (31/10/2012): «Сьогодні вранці мав розмову зі своїм другом Віктором Пилипишиним, який на окрузі уступає кандидату від «Свободи» Юрію Левченку. Я сказав йому, що потрібно прийняти той результат, який є в нього і в його опонента у вигляді протоколів. Вікторе, ти ж розумієш, що в Києві люди голосували за опозицію, і ти й так отримав дуже хорошу підтримку. Знаю тебе як солідного політика, тому в даній ситуації виборцям треба подякувати за довіру, а Юрія Левченка – привітати з перемогою. Бо тільки в такий спосіб ми можемо будувати демократію і виховувати в суспільстві політичну культуру».

Натомість робота окружної комісії досі заблокована (станом на ранок 1 листопада).
Святослав Вишинський
Андрій Іллєнко в мережі «Facebook»:

«На 215 окрузі почалася ТОТАЛЬНА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ! Ігорю Криниці, голові ДВК 800317, на якій я впевнено переміг, пропонували $13000 за фальшування протоколу. Протоколи з дільниць, де я перемагаю, відправляються на 'уточнення' під різними абсурдними приводами. Протоколи з карусельних дільниць, куплених Герегою, приймаються. На ОВК реально твориться повний бардак — пакети з протоколами і мішки з бюлетенями вільно відкриваються та потрошаться, в залі, де зберігаються документи, час від часу гасне світло. Здача виборчої документації свідомо затягується та саботується. Тепер вже стає очевидно — владу та Герегу на 215 окрузі влаштовує лише два варіанти — або ТОТАЛЬНА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ, або зрив виборів».

«Остання інформація з усіх дільниць 215 округу. Я перемагаю з відривом у 179 голосів. Попри каруселі, попри підкуп, попри бабло і залякування. Ми це зробили. Тепер ми мусимо захистити свій вибір! Всі люди доброї волі — підтягуйтесь під ОВК 215 (проспект. Маяковського, 29)!»
Святослав Вишинський
Після бійок, фальшувань і протестів — офіційно оголошено перемогу кандидата від ВО «Свобода» Андрія Іллєнка. Перемога ідеї над грошима:

Святослав Вишинський
«На двох округах 215 та 223, де проти мільйонерки і соратниці Черноввецького\Попова кандидат від опозиції Андрій Іллєнко, та де проти корупціонера Пилипишина кандидат від опозиції Юрій Левченко, завершився наш паралельний підрахунок голосів. На 215 окрузі, попри зафіксовані каруселі, масовий підкуп Андрій Іллєнко перемагає Герегу з відривом у 179 голосів. На 223 окрузі, попри масовий підкуп, адміністративний тиск, Юрій Левченко перемагає з відривом у 862 голоси. Саме на цих округах, як видно з підрахунку на сайті ЦВК, затягують оприлюднення, а в ОВК черги різних ДВК, які не можуть подати протоколи. Ще однією особливістю є те, як в ОВК приймають дані протоколів, вносять їх в базу даних, а на сайті ЦВК містяться інші дані! Тобто людина, яка вносить дані свідомо фальсифікує результати! Зокрема таке відбулося на дільниці 801020». (Олександр Аронець, «Влада зриває перемогу київських свободівців», 2012-10-29)
Святослав Вишинський
Як повідомляє інформаційна агенція «BukNews», «лідером симпатій чернівчан на виборах до Верховної Ради стала об’єднана опозиція „Батьківщина“. За неї свої голоси віддали 38,6% виборців. Про це свідчать результати екзит-полу, проведеного кафедрою соціології ЧНУ на замовлення товариства „Знання“ у виборчому окрузі № 201 (м. Чернівці). На другому місці несподівано опинилася „Свобода“ — за неї проголосувало 19,4% виборців. Третій „УДАР“ — 17,7%, далі йде ПР — 14,45, КПУ — 4,7%. За партію Королевської „Україна — вперед!“ — 0,75%».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте