15 років без мрії...

15 років тому буковинець Леонід Каденюк трафив до Космосу. Десь з того часу (імхо), тихенько згинула «велика мрія» радянсько-української людини про подолання сталого стану речей та пошуку «десь там» нових смислів та життєвих орієнтирів. Те, що нову «заповітну мрію» дотепер так і не придумали — не така велика біда, оскільки це не наша проблема. Це проблема людей, які думають про майбутнє ( (( ).
 
Програмуюча сила мрії, якою були наповнені книжки «фантастів», а згодом «наукових фантастів», давно відійшла в минуле. Більшість нових винаходів (від айфона до адронного колайдера) не сприймаються більшістю, оскільки ця сама більшість перестала вірити у можливість нової мрії поза межами існуючого муляжу реальності, з його релігійними догматами, політичними традиціями та фальшивими емоціями, що подаються до «сухпайка». Мрії рухали навіженими, які бачили свій світ, своє щастя у наближенні саме свого "ідеального світу", своєї утопії, яка випливала з служіння мрії та боротьбі зі спокусами та принадами «спокою» та «стабільності».
 
Радянська людина, залишалася «радянською» по своїй суті, допоки мріяла про «космос», про свою цивілізаційну місію і правду рівності та загального добра… Натомість, десь саме 15 років тому коли уродженець Клішківців Хотинського району Каденюк полетів «туда» виконувати, якусь страшенно важливу місію, «радянсько-українська людина» завершила свою історію та місію. Власне, люди нікуди не ділися, але мрія поколінь про «крок за хмари» була зреаалізована Буковинським вуйком, а жодного «чуда» так і не сталося...
 
Забули про одну річ. Головне не фактичний результат — «польот в космос», а бажання більшості людей змінюватися у світі, що змінюється.

17 коментарів

Святослав Вишинський
У цьому дописі Михайло коротко і доступно дав визначення того, що таке «постмодерн».
Вікторія Яшан
Міша, ти жорстокий
Вікторія Яшан
хоча написав таки дійсно правду
Михайло Шморгун
Є мрії «заповітні» і «технологічні»… Різниця між ними у ступені усвідомлення наслідків дій по її реалізації… Наприклад. Мрія про «радянський космос» і розповсюдження комунізма на позаземних локаціях є міфом «ЗАПОВІТНИМ», тут віяло можливостей і поля для уяви набагато більше ніж у (наприклад) проведенні Олімпіади в 1980 році в Москві. Ідеологічний стержень прожекту-мрії один і той же — довести всім першість своєї місійної надідеї… Проте «технологічні мрії» (суперміфи) проектуються штучно та усвідомлено і загалом, у деякому з проміжків часу, саме зайняли (зсимулювали?) місце «мрій заповітних»… Про це говорить філософ Дацюк у своїй новій книжці… А я його думку просто довільно інтерпретував)))…

Але справжня криза — це неможливість навіть усвідомити та творити у рамках «технологічних мрій» інших… Взагалі це дуже пічально, але це відбувається тут і зараз…
Сергій Янушевський
чому, деякі з наших науковців, які мають можливість доступу до вивчення цих питань, а саме головне фінансуються, ще про це мріють!)
Олег Герман
Про яке фінансування Ви говорите?
Сергій Янушевський
а, так, так я не пояснив… про фінансування наукових проектів...)
Олег Герман
Це зрозуміло, та яку саме галузь науки Ви маєте на увазі?=)
Сергій Янушевський
ну так космічну галузь України)
Олег Герман
Не думаю, що для України зараз це найбільш актуально… Чомусь…
Сергій Янушевський
так, то воно так, просто я мав на увазі, що ще лишилися поодинокі «космічні» мрійники )
Олег Герман
Хіба що)) Іноді мені здається, ніби я один з них=)
Жаль тільки, що не фінінсуюся…
Олег Герман
Прошу вибачення за опечатку!
Адам Чесноков
Навіщо всіх стригти під одну гребінку? Ось я мрію знати майбуттнє, думаю про космос.
Інколи мені важко зрозуміти людей, які звикли їсти, пити, спати і… Я свого життя не уявляю без астрології. Багато зараз людей звикли думати лише про матеріальні блага. На мою думку, зараз духовність у більш важчому стані ніж була за часів СРСР. Хоч зараз є багато церков, капличок, але це все є зовнішнє, а люди більш погрузли у матеріальному, стали більш байдужіші, у них зараз моло віри.
Я люблю астрологію. Не хочу і не буду жити як більшість, думаючи лише про матеріальне. Мені подобаються такі слова із однієї попсової пісні :«Нема нічого гіршого ніж бути як всі».
СЛАВА КОСМОСУ! СЛАВА АСТРОЛОГІЇ!
Михайло Шморгун
ГЕРОЯМ-КОСМОСУ СЛАВА! (АБО) СМЕРТЬ ВОРОГАМ! (КОСМОСУ ЄСТЄСТВЄНО...)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте