Смерть журналістики...

Журналістика, такою, як звикли її сприймати більшість освічених людей, уже померла. Це не значить, що журналісти колективно полягли в одну велику домовину і це точно не значить, що двері редакцій забиті дерев’яними штахетами. «Смерть журналістики» відбулася на символічному рівні.

До недавнього часу інформаційне середовище можна було собі уявити у вигляді маятника. Подія породжувала повідомлення, повідомлення вело до суспільних дискусій і змін, а фактичні зміни створювали нові повідомлення. Тепер, після надшвидких технологічних змін, інформаційне середовище нагадує розумний Океан (образ описано в «Солярісі» польського фантаста Станіслава Лема), який постійно впливає і на повідомлення, і на дискусії, і на зміни. Радикальна трансформація інформаційного поля не призвела до еволюції ЗМІ. Вони працюють по-старому, приймаючи не глибинну суть наступивших змін, а їх зовнішні ознаки.

Докорінна зміна усіх попередніх інформаційних смислів дуже скоро заставить усі ЗМІ або працювати по-новому, або розчинитися в океані безкоштовної і нікому не потрібної інформації.

Нинішня епоха — це перехід до мережевої системи циркулювання інформації, де новину може згенерувати кожен, хто має мінімальні навики володіння сучасними гаджетами. Любий дебіл з мобілкою і доступом до інтернету зрівнявся в своїх можливостях добувати і поширювати інформацію з висококласним журналістом, що пропрацював у професії не один десяток років.

Про причини того, що трапилось з журналістикою, краще розкажуть самі «Метри» та «Акули пера». Це їх невід’ємне право. Я зупинюсь на причинах смерті «старої журналістики», що лежать на поверхні...

1) Знецінення інформації. Швидкість з якою створюються та генеруються події приводить до того, що журналісти встигають лише реагувати на інформацію. У цьому вони нічим не відрізняються від своїх читачів, слухачів та глядачів. Справжня влада в інформаційному середовищі тепер належить не ЗМІ (комунікаторам), а тим, хто заздалегідь знає, яка інформація потрапить до рук журналістів завтра.

2) Соціальні мережі стали прямим конкурентом традиційної журналістики. Більше 5 тисяч «друзів» в фейсбуці це вже повноцінне ЗМІ, що має прямий вплив на суспільні групи. Друкована та тележурналістика програє в мобільності, швидкості, наочності. На відміну від соціальних мереж редакція не знає «в обличчя» свого читача (глядача, слухача) і не може змінювати і змінюватись разом з ним. Відсутність зворотного зв’язку робить журналістику неактуальною і далекою від реальних проблем.

3) Журналістика (у своїй переважній більшості) перестала створювати унікальну інформацію. Передрук новин і статей з інтернету, видання прес-релізів за свої власні новини, замовні репортажі на телеканалах… Репортери, що раніше були вістрям інформаційних атак, нині не можуть навіть передати атмосферу події і цим особливо не переймаються. Піпл хаває. «Акули пера» стали декоративними рибками в акваріумі політиків та фінансово-промислових олігархічних груп.

4) Занепад редакційної політики став очевидним. Наразі, головний редактор видання, що не належить олігархічним структурам, займається не інформаційною політикою ЗМІ, а пошуком коштів і господарськими питаннями. Відповідно і мислить він, як бухгалтер і завгосп. Через це політика видання чи телеканалу — це прогин перед спонсорами, багатими політичними невігласами, глитаями. Наслідок цього — маса табуйованих для журналістів тем, «тухляк» (стара інформація, що відроджується для маніпуляційної доцільності), штучні інформаційні приводи, робота на рекламодавця, а не на читача чи глядача.

5) Ще однією причиною смерті журналістики є така особливість постмодерної доби, як «смерть справжнього героя». Журналістика перестала говорити, писати і показувати людей, поведінка яких має служити прикладом для мас. Натомість журналістика продукує появу «надутих (несправжніх) героїв». Це і тупорилі політики, і дегенеративні зірки, і різного роду «фріки» (збоченці). Роблячи свій вибір на користь «надутих героїв», журналістика зробила ще один крок до самознищення.

6) Журналістика віддалилася від суті речей. Аналізуючи факт чи подію, журналіст не може визначити причинно-наслідкові зв’язки, оскільки для цього потрібно провести ґрунтовну роботу, на яку у переважній більшості ситуацій журналісти не здатні… Це веде до практичної відсутності справжньої аналітики. Істина чи то пак, правда, до якої звертаються журналісти, це їх власна фантазія + апеляція до власного журналістського статусу. У такій ситуації цілком логічним є вибір зацікавлених і некомпетентних експертів, головна задача яких не знайти істину для читача, слухача чи глядача, а підтвердити журналістські фантазії своїм авторитетом.

Загалом список причин «смерті журналістики» не є вичерпним. Повальним є відтік професіоналів з журналістики, достатньо лицемірними є відносини всередині спільноти… Але це вже не має принципового значення. Вирішувати ці проблеми, як мертвому припарки (ситуацію уже не виправити, а час буде втрачено).

Майбутнє...

Перероджена журналістика матиме вигляд острівців у інформаційному океані. ЗМІ свідомо перейдуть через існуючі журналістські стандарти і ми побачимо дві гілки переродження. Перша — повністю маніпульована, де управління свідомістю перейде на якісно новий рівень, друга ж забезпечить перехід ЗМІ від споглядання зі сторони до візіонерства та участі журналістів у реальному житті громад. Беручи участь у громадському житті, ЗМІ отримають нову надідею для власного існування. Свого роду, це буде нове, дієве громадянське суспільство, організоване на базі ЗМІ. У існуванні таких ЗМІ будуть прямо зацікавлені місцеві громади, професійні об’єднання людей та мережі, для яких буде важливим мати інструмент впливу на владу та інші організовані групи. Журналіст нового часу стане людиною, що здатна за короткий час на мобілізацію своїх читачів, глядачів та слухачів на вирішення спільної проблеми.

У зовсім недалекому майбутньому міф про свободу слова доведеться підкріплювати реальною дією, реальною аналітикою і досягненням конкретних громадських результатів. Гроші журналісти отримуватимуть за захист інтересів груп (своїх глядачів), за конкретну роботу журналіста-діяча, яка починається підняттям актуального питанням, продовжується якісною аналітикою, пошуком шляху розв’язання проблеми і закінчується вирішенням питання. Клас «експертів» зменшиться до прийнятної кількості і вони отримуватимуть гроші за «візію» (бачення майбутнього існування суспільних груп і пропозицію реальних шляхів виходу з ситуацій, конкретних рецептів)...

У недалекому майбутньому, навіть якщо термін «журналістика» збережеться, це вже не буде та журналістика, до якої звикли за радянських часів і в часи незалежності. У своєму нинішньому вигляді – журналістика уже мертва.

Михайло Шморгун, координатор FamaCom informal group, для моєї любімої газети «Версії»

30 коментарів

Святослав Вишинський
Проект майбутнього «громадянської журналістики» (sic) потребує особливої уваги. Стосовно проникнення в суть речей — журналістика по-справжньому ніколи й не могла цим похвалитись, так як бути журналістом — значить бути популярним інтерпретатором, а не аналітиком чи експертом з вузької тематики. Журналістика в принципі не може і не повинна претендувати на ці ролі — вона лишень покликана відчиняти для них двері.
Михайло Шморгун
Я ще одну річ можу сказати. Журналісти не розрізняють добро і зло. Попри «наїзди» на різноманітні ідеології, вони давали чітку картину де були координально хороші «свої» і дуже погані «чужі». У такій системі — добро і зло чітко розрізнялось і журналістська місія ( перемога добра над злом ) була зрозуміла і однозначна…
Тепер постідеологічний світ і журналіст виглядає нєлєпо, так як ніякого «добра і зла» не стало… Вони виступають не на стороні «добра», а на стороні «великого ніщо», яке як би парадоксально це не звучало — завжди «при бабках»…
Святослав Вишинський
Стаття вийшла друком у газеті «Версії», № 23 (492) від 6 червня 2013 р. на с. 10:

Сергій Янушевський
Коли прочитав 3 та 4 пункти та згадав сьогоднішнє привітання голови Верховної Ради Володимира Рибака і чомусь ну, не знаю чому, але про сучасну журналістику в мене складається таке враження:



Звичайно це стосується не всіх, але погодьтеся, зараз дуже складно визначити, коли журналіст не відпрацьовує спонсорські гроші…
Светлана Исаченко
Михайле! Тобою ж розставлена пастка тебе ж і зловила. Ти став справжнім некрофілом. Думаю, тобі ще не пізно позбутися цієї залежності, неприємної для оточуючих тебе людей (тхне і вигляд має далекий від еститики) і дуже приємної для тебе. Ти отримуєш справднє задоволення від мертвої журналістики. То раніше — ну бубонів собі під ніс свою мантру «журналістика померла». А тепер настільки увійшов в кайф, що змалював собі труп і з цим трупом вовтузишся цілий допис, заходячи в усі заглибини й не помічаючи нічого довкруг, а довгкруг — життя зовсім інше. Ти не хочеш цього бачити, бо ти в полоні своїх пристрастей і будеш називати сліпими і нерозумними усіх, хто думає інакше. Я поважаю свободу пересування (і наразі всування) не менше за свободу слова і думки. Але некрофільство — це для людини біда. Це хвороба. Залишайся зі своєю пристрастю — ніхто тебе лікувати не збирається. Але не виходь з цим на люди. Виглядаєш жалюгідно. Поважай інших.
Михайло Шморгун
«бо ти в полоні своїх пристрастей і будеш називати сліпими і нерозумними усіх, хто думає інакше» — Ваше оціночне судження. При всій повазі, Ви не знаєте, що я буду робити завтра, чи післязавтра… Це уже закос під Вангу… А вам, як професійному журналісту це не личить…
«Але не виходь з цим на люди»… Ну це вже я сам вирішу.
поважаю свободу пересування (і наразі всування) не менше за свободу слова і думки" ,--- але от з повагою до свободи слова інших людей у Вас шось не дуже склалось… Є перспективи професійного росту, навіть для таких Гуру, як Ви…
А загалом — коментар потішив. Не маючи, що сказати «по тексту», ви перейшли на особистості… Як це передбачувано!)
Нєкрофілом мене уже давно ніхто не називав. Вам — дозволяю
Светлана Исаченко
Михайле, ти, звичайно, не повіриш, але по суті за текстом (тобто за твоїм дописом з некрофільським збоченням) мені тобі сказати направду нема чого. У тебе є думка — тішся нею як можеш. Є вже й технічні можливості — ось завів блог. Але чого ж ви так починаєте одразу сіпатися в образах на критику своїх думок? Вирішив вийти на люди — твоє право. Але й право людей, наразі читачів, — з тебе посміятися. Тим більше — є з чого. Я не зазіхаю на твою свободу слова — агов, хлопче, будь хоча б справедливим! Бо станеш таким як Манчуленко. До речі, про блоги. Чого ви так вчепилися за журналістику, в якій багато чого для тебе, Михайле (судячи з тексту), темний ліс. Візьміться за блогерство — благородна справа виробити тут свої канони, правила, свій кодекс честі, щоб принаймні безграмотні дописувачі не засмічували й без того далекий від порядку інформпростір.
Михайло Шморгун
«сіпатися в образах на критику своїх думок» — Я перечитав свій коментар ще декілька разів. Вас там не ображав.Декілька оціночних суджень + власна позиція.

Те шо я не працював в Чернівецькій області журналістом, це ще не значить, що вона для мене «темний ліс». Я нікого не збираюсь повчати… Просто сама думка, про те що журналісти мають над собою працювати для декого — уже особиста образа.

Журналістика має помирати достойно, а не сіпатися в образах на критику…
Светлана Исаченко
Хто мені пояснить з цього супер-пупер-медіа-ресурсу: чому журналістика має помирати?! Бо так вирішив Шморгун? Чи просто не звертати уваги на його інтелектуальні потуги — хай собі дитина грається?
Михайло Шморгун
Ви тепер ставите під сумнів «ресурс», називаючи його «супер-пупер-медіа-ресурсом» для того, щоб потім сказати — «а шо там написали? це діти!, нехай граються. Ми серйозні дяді і тьоті займаємось серйозними речима — рухаємо общєство у свєтлоє будущіє»
А Вам особисто не здавалось, що вина за дєрьмову державу — це і Ваша вина? А Вам ніколи не здавалось, що Ваш пафосний професіоналізм служить не Вашим читачам, а комусь іншому? Але це таке…
Я маю кращу метафору для Вас. Коли я ще не родився, в середині і кінці 80х, більшість людей не вірили у крах наддержави СРСР. Але про це вже знали ті — хто стали у цій державі олігархами і червоними директорами. Скільки достойних людей не повірили у крах імперії? Скільки достойних людей не вірять у це і нині… От Ви знайдете своє місце в новій формації постжурналістики, а 60% ваших колег — ні… І будете разом згадувати «колбасу по 2.20» і «горілку дешеву» (це як метафора, точно не знаю про що будете згадувати… то Ваші проблеми).
Час розставить все по своїм місцям…
Сергій Воронцов
Миша, вы проводите эксперимент? Товарищи Гитлер и Геббельс помнится, думали, что если часто повторять что-то. То что-то становится убеждением. Все это скучное восстание блогеров против журналистики, напоминают мне восстание девок с Окружной против гейш из лучших чайных домов Киото, которые умеют петь. танцевать, декламировать и смахивать оленьими хвостиками мирскую пыль с усталых мыслей клиента.
Журналистика несомненно умрет, как только к власти придет отъявленное бычье, которому все это не нужно. Но не потому, что журналистика плоха или больна))) И что вас тут может тешить, Миша.
Михайло Шморгун
У мене субэктивне враження, що «отъявленное бычье» до влади ведете Ви. При тому, дуже акуратно, щоб «отъявленное бычье» не зробило по дорозі нічого тупого… Але я можу помилятись. Проте у мене така думка…
«скучное восстание блогеров против журналистики» — оце вже цікавіше. Ну ось вам черговий уявний ворог. Якого Ви з легкістю подолаєте… Іноді сигара, це просто сигара, а текст — просто текст. Але Вам мало. Хочеться війни)))… Стаття, як дзеркало. Ви побачили «повстання», ну, зараз время таке)))
«Журналистика несомненно умрет». не погоджуюсь. Вона вже померла…
«Миша, вы проводите эксперимент?» — НІ
Знову ж таки, критика не аргументована, а емоційна. Ви не погоджуєтесь з висновками, не опротестовуючи засновки і аргументацію. Не логічно, хоча як завжди, талановито…
Светлана Исаченко
Ну, Сергей, ты что-то загнул по поводу причины несомненной смерти журналистики. Или ты не точно высказался, или я не могу «догнать» твою мысль. Но развивать ее здесь не надо! Это чревато последствиями — получим очередные бирки в морге Миши Шморгуна! Мне вообще-то было бы страшно там лежать — мало ли что ему взбредет в голову с его странными склонностями!
Михайло Шморгун
Ну це вже трохи занадто… Не вважаєте?
Маріанна Антонюк
не погоджуюся з Михайлом, та що там я — з твердженням про смерть журналістики не погоджується безліч експертів. Але як точка зору, як провокація, як спонукання до дискусії — цікаво, чому ж ні. Ну і спонукає не лише до дискусії, а до дій, що доведуть протилежне.
Светлана Исаченко
У мене пропозиція-прохання до колег-журналістів: давайте не чіпати Мішу. Це у нього вікове — минеться. Хіба ми маємо щось комусь доводити? Тим більше, що оп-п-понент і дискурс-провокатор М. Шморгун позакладав вуха ватою, чує і читає тільки себе, а інших перебріхує, не кліпнувши оком. Хай трохи підросте. Врешті, він же може відвести душу у Глібки в проф-ф-фесіональному медіа-клюбі. Вони там теж полюбляють пройтися по журналістах, аж до того, що оголосити услід за Шморгуном: журналістів немає як класу, виду, професії і роду діяльності! Флаг ім в рукі, Шморгунам і Хавичам!
Михайло Шморгун
«а інших перебріхує, не кліпнувши оком» — наведіть конкретний приклад і у мене стане гідності вибачитися.
Якщо ні — буду вважати, що це Ваша емоційна і субєктивна думка, яка просто мала б мене вивести з рівноваги, щоб я також перейшов у імпульсивну площину…
Святослав Вишинський
Характерною рисою постмодернового дискурсу є постійно оспорювані тези про «смерть» — «смерть філософії», «смерть мистецтва», «смерть суб'єкта» тощо. Стаття Михайла Шморгуна продовжує цю традицію, тож було би банальністю вбачати в ній якогось роду «некрофілію» — принаймні, ніякого оптимізму сам автор з приводу сучасного стану речей у журналістиці не висловлює. З озвученими тенденціями і прогнозами можна не погоджуватись, але для цього слід належно аргументувати. Написане Михайлом у дійсності переступає межі суто журналістської проблематики та охоплює сучасну ситуацію в цілому — значно точніше, аніж видається критикам, котрі найчастіше воліють жити за звичними стандартами, не відчуваючи моменту, в який старі норми втрачають чинність. Озирніться в минуле — подібних вам в усі часи вистачало, і наскільки недоречним їхній консерватизм чи небажання рахуватись з новими реаліями виглядають з відстані часу. Адже не йдеться про критику журналістики як професії, а про те, що нова ситуація диктує умови, за яких простір цієї професії звужується до мінімуму. Тільки глибинне осмислення проблеми, а не ігнорування того, що стає дійсністю вже сьогодні, стає запорукою збереження принципів у нових формах — в іншому разі песимістичний прогноз Михайла Шморгуна ще ближчий до реальності, ніж здається його критикам.
Олег Тудан
Вообще-то провозглашать смерть прошлого и манифест «вот-все-мы-заново-начнем» — это фишка каждого нового дискурса. Кубисты, неолибералы и сотни тысячи их!!! после своих манифестов поняли, что нужна жизнь после апокалипсиса, поэтому появился суицидальный «пост». Пост-рок, пост-философия (привет Дугину!), пост-что-угодно. Это если коротко.

Но суть не в этом. Суть в том, что есть люди, которые работают, не заморачиваясь над смертью их профессии. Ну реально, есть теоретики, сгущающие тучи, а есть практики, которые заняты делом.
Сергій Воронцов
Здається більше претензій викликає саме пафос Михайла, не зміст, а форма. По-перше, у самій статті йдеться, швидше, про оновлення, перетворення, аніж про якусь анігіляцію. Тому власне, з тим же пафосом можна було б говорити про народження нової журналістики, не змінивши у статті ані літери. Я так думаю, що оскільки ми із Світланою просто календарно ближче до анігіляції, аніж автор, це якось підсвідомо викликає бажання познущатися з його молодечого декадансу.
А сам зміст в такому піднесеному тоні обговорювати досить важко.
Сергій Янушевський
Як на мене, звичайного «обывателя», коментарі під даним постом, як власне і сам пост, доводять те, що в сьогоднішній журналістиці стає все важче відрізнити «зерна от плевел»…
Маріанна Антонюк
8 причин, почему газеты не умрут
slon.ru/biz/1014202/
Гарвардская Nieman Journalism Lab предсказывает новый расцвет медиабизнеса уже через пять лет
Ігор Гамаль
Підозрюю, що стаття являється перекладом, оскільки назва абсолютно не відповідає змісту. Причому тут газети якщо всі аргументи стосуються сайтів
Михайло Шморгун
Ну Версії так скоро не помруть… Вони поборяться ...)))
Маріанна Антонюк
"… Газеты и журналы

6. Прогноз по ситуации на рынке печатных СМИ на 2020 год является негативным с перспективой почти полного исчезновения данного сегмента в его бумажном виде в промежутке между 2020 и 2030 годом.

7. Продолжится падение совокупных тиражей и аудитории печатных изданий. Одновременно с этим будет происходить падение рекламных доходов и доли прессы в общем объеме рекламных бюджетов. Эта ситуация будет вынуждать издания второго и третьего эшелонов либо закрываться, либо уходить в интернет, а лидеров рынка – искать новые форматы присутствия на рынке и монетизации контента.

8. Деловые и специализированные издания, обладающие стабильной и лояльной аудиторией, постепенно будут вводить платный доступ к материалам своих сайтов, так называемый paywall. В этом случае ставка делается на максимизацию прибыли от распространения контента в ущерб рекламным доходам. Несмотря на популярность этой модели в США и Европе, в России она, наиболее вероятно, не станет доминирующей.

9. Массовые издания, в свою очередь, наоборот, будут предпринимать действия по расширению аудитории как своих печатных, так и электронных версий с целью максимизации рекламных доходов. В этой связи следует ожидать перехода крупнейших российских газет на бесплатное распространение с одновременным увеличением тиража.

10. В структуре доходов печатных изданий, особенно бесплатных, все большую роль будет играть спонсируемый контент, что является общемировой тенденцией. В России в данном контексте будет происходить постепенная легализация такого давно существующего явления, как «джинса», в самой отрасли и среди аудитории". mediasat.net.ua/content/news_all/13896/
Михайло Шморгун
Тут ще така річ. Хто не захоче змінюватися — того знесуть скандалами.
Я мав би радіти і пригати від щастя, мовляв «а я казав, а я попереджав». Але якоїсь особливої радості — не відчуваю. Ця війна, що почалася з блогів, більш потрібна журналістам, ніж тим, хто її проти журналістів розпочав (я не знаю хто це зробив — чесне слово).
Я говорив про ці проблеми, Вишинський говорив… Але ніхто не реагував (ну майже ніхто, імхо лише Версії, можливо ...). Тепер — коли грянув грім, ситуація повністю на стороні журналістів. Пора адаптуватись. Правила гри змінилися. Власне — світ змінився…
Маріанна Антонюк
останнє речення, Михайле — зверніть на нього увагу. Що ж тут мінятися, якщо «правдоборці» вимагають чесності, та життя легалізує «джинсу». Куди мінятися пропонуєте?
Михайло Шморгун
іти «в народ». Справжні проблеми, вони в несправедливості поводження з простими людьми. І саме це ключова проблема, яка відриває партії, ГО і газети від реальності. Вони намагаються «вирішити проблему», у той час коли просто потрібно допомагати реальним людям. Створювати преценденти і їх успішні наслідки — тиражувати… Але це є робота. Реальна, важка робота!
А джинса — всіх розслабила! Ніхто не хоче пахати — всі хочуть «бабки»!
От мене наприклад звинувачують, що я данною статею розпочав війну проти журналістики, яка закінчилась (а може і не закінчилась) самі бачите чим… Але знайти винного — в цій ситуації, це знову ж таки, прагнення не змінюватися, не рости, не визнавати ряд очевидних кричущих проблем.Зміни мають прородитися із самої здорової частини журналістики, не із спілок-профспілок, а від неформальної бесіди, створення спільних правил. і. т. д Я теоретично склав певний порядок реальних кроків, умовний «пакт про ненапад». Він є в голові. Чекає свого часу. Якщо Вам Маріанно треба для газети, чи для того щоб їх обговорити непублічно з колегами — я готовий їх прописати. Але непублічно. В ФБ. Зараз аж забагато публічності. І це не моя війна…
Ігор Михайлюк
Пане Михайле, чи не могли б Ви уточнити за якою саме журналістикою Ви так надривно плачете? Відкрию Вам маленьку таємницю — в Україні НІКОЛИ не було справжньої журналістики! Тому Ваш клієнт помер ненародженим. Журналістику, так само як і міліцію, суди, прокуратуру ми отримали в спадок від СРСР (надіюся Ви не за радянською журналістикою зітхаєте), де це була просто пропагандистська машина, яка із світовими стандартами журналістики (тоже досить сумнівними) не мала жодного стосунку. Наразі в Україні цей радянський спадок перетворився в якогось монстра на службі у влади (варто почитати деякі примусові видання на які існує план на підписку, забезпечуваний головами РДА). Сьогодні, дякуючи інтернету, є якісь паростки свіжих думок та ідей, але це тільки паростки. Не було б інтернету, можна було б уявити яку б ми мали журналістику. Так от цей монстр, який живе за рахунок дотацій з бюджетів, у зв«язку із прийняттям відповідних законів, дійсно помирає. Туди йому і дорога.
Михайло Шморгун
Я не плачу. Я констатую очевидні речі, які велике число професіоналів від журналістики приймають в штики. Інтернет — не вирішує всіх питань. Головні зміни відбуваються в наслідок «суспільного», або краще сказати «класового чи кастового» договору. Він — повна прерогатива журналістів. Ті хто зуміють домовитися — зможуть вижити. Хто не захоче змінюватися… Ви знаєте, що з ними буде. Не жалко…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте