Світло та темрява буковинської журналістики

Поясніть мені немудрому таку річ… Чому одні газети ведуть боротьбу з енергомонополістом, а інші — (мова іде про «Молодий буковинець») пишуть про те, що «буковинці визнали якість Чернівціобленерго» molbuk.ua/press-reliz/62930-bukovinc-viznali-yakst-poslug-pat-ek-chernvcoblenergo.html .

Я — звичайно розумію, що гроші не пахнуть і слова про чесну журналістику це «фуфло для лохів». Але така неперебірливість, з якою «Молодий буковинець» ставиться до друку джинси монополістів зовсім не радує...

Але, якщо хочете посміятися — можете почитати сам «прес-реліз»… Він радує душу пересічного сільського жителя гірських районів Буковини тотальним пакращенням. Але ж вони наврядчи цю джинсу прочитають, бо по 4-5 годин після такого вітру, як сьогодні електрика там відсутня…

16 коментарів

Михайло Шморгун
Тим часом…

Дайте бензин і машину з вишкою…
або Як Обленерго грається в «обіцянку-цяцянку», а Держенергонагляд ставить його на місце

Порушення є, та монополіст визнавати їх не хоче

Сторожинецький РЕМ уже кілька разів залишав без світла Олександра Коліснека, учасника бойових дій ІІ світової війни, який мешкає під лісом на хуторі Горайця Тисовецької сільської ради. Разом з героєм війни, який має численні нагороди, проживає син Олександр – інвалід-візочник. Він не може під’їхати до шпаргата, щоби приготувати їжу в пічці. Чоловікові потрібна електроплита. Збої ж із подачею електроенергії – для Коліснеків річ звична. Про горезвісну лінію електропередач, яка потребує ремонту, мовиться вже не перший рік. Ремонтувати її обіцяли неодноразово. Тим паче, що після виступу газети «Версії» та сюжету по ТВА електромонтери замінювали електролічильник цій сім’ї, тож не могли не бачити, в якому стані ця лінія.

Подібна ситуація і на куті Горб Великокучурівської сільської ради того ж району. Його мешканцям обіцяли відремонтувати трансформаторну підстанцію 782 й замінити аварійні стовпи та лінію ще у червні. Про це Обленерго повідомило мешканців листом за №17/7507 від 08.05 2013 р. Нині за вікном уже осінь. Тому депутат обласної ради Руслан Мельник звернувся з цього питання вже до Держенергонагляду. Разом з його представником і представником ПАТ«ЕК «Чернівціобленерго» депутат виїхав на місце. Побачивши наочно всі проблеми, які потрібно усувати, начальник відділу служби експлуатації енергоустановок Обленерго В. Панівський спробував присоромити при громаді депутата і заявив:

– А ви, до речі, як депутат, могли б і купити нам пальне та замовити за свій кошт машину-вишку, коли хочете, щоби на вашому окрузі вашим виборцям відремонтували трансформатор!

Не знав чоловік, що депутат обласної ради Руслан Мельник неодноразово давав стовпи і люди вдячні йому за допомогу. Але автор цих рядків вбачає в цій вимозі представника Обленерго перебільшення його повноважень і звичайнісіньке здирство. До слова, ця риса, як правило, притаманна монополістам. Бо, скажіть, чи можна уявити собі ситуацію, коли покупець приходить до магазину, а його власник каже: «Хочете купити хліба і ковбаски? Тоді замовте за свій кошт машину та привезіть мені з хлібозаводу та м’ясокомбінату продукти».

Саме за такою логікою чинять закордонні власники Обленерго, чи то пак їхні наймані працівники. Вони, як і господарі, добре усвідомлюють, що споживачеві ніде дітися: іншої організації, яка постачала б людям електроенергію, просто немає. Тож і поводяться так, нібито Обленерго не приватна, а державна структура, яка може заявити, що в неї немає грошей на ремонт стовпів чи повітряних електроліній. Натомість від споживачів, особливо підприємців, вимагають миттєвого виконання їхніх вимог.

Та, слава Богу, час, коли краяни отримували від Обленерго тільки ляпаси, замість якісних послуг, завершується. І люди стають більш обізнаними, і громадськості таке нахабство вже набридло, і, чи не головне, депутати обласної ради вже нарешті звернули свою увагу на проблему поводження монополіста на теренах краю. Не проходить уже самодіяльність монополіста повз увагу й Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Чернівецькій області. Саме її представник виїхав за двома адресами для перевірки відповідності вимогам нормативних документів технічного стану електромереж кутів Горайця Тисовецької та Горб Великокучурівської сільських рад разом з уже згадуваним депутатом облради. І припис від Держенергонагляду не забарився. Обленерго має виконати його протягом 2-х місяців. У відповіді депутатові начальник інспекції В. Андрицуляк повідомив, що «при обстеженні вказаних електромереж виявлені порушення їхнього технічного стану, що може призвести до аварій при постачанні електроенергії до осель споживачів, а також невідповідність параметрів якості електроенергії тощо». Контролери виявили численні характерні порушення: серед них – так звані «скрутки» у з’єднанні проводів, повторні заземлення, що не відповідають нормативам, використання аварійних дерев’яних опор тощо. Усе це, зрозуміло, призводить до стрибків напруги, одне слово, неякісного обслуговування споживачів, на скарги яких Обленерго досі не звертало уваги.

Обізнаність та активність громадян – запорука отримання якісних послуг

Споживач в Україні, як правило, малозахищений. І довести надавачеві послуг свою правоту йому доволі складно. Але можна. Найперше, треба знати законодавство. Тож давайте розглянемо крок за кроком, як треба діяти, коли у вас немає належної напруги, чи перегоріли електроприлади, або ж сталися інші неприємні речі. Одне слово, порушені умови договору постачання електроенергії.
Алгоритм дій споживача в разі порушення його прав на електропостачання:

1. Споживач викликає представника енергопостачальника для складання та підписання свого акту-претензії в той же день, коли сталася подія. В акті зазначаються терміни, види, відхилення показників з надання послуг (пункт 49 Правил користування електричною енергією для населення ПКЕЕН)

2. Акт-претензію споживач і представник енергопостачальника складають та скріплюють підписами (п.50 ПКЕЕН).

В разі неприбуття представника енергопостачальника протягом 3 днів з дня звернення у містах або 7 днів – у сільській місцевості, споживач має право скласти акт-претензію у довільній формі.

Але й тут не все так просто. Споживачі повинні бути дуже уважними й точними, діяти згідно з чинним законодавством. Для прикладу – недавній випадок у Тисівцях, коли у мешканців кількох вулиць перегоріли електроприлади: телевізори, холодильники, котли, комп’ютери тощо. «Версії» писали про це, адже потерпілі зверталися і до ЗМІ, і до депутатів.

Так ось, не вельми чесний монополіст скористався необізнаністю споживачів і не відшкодував їм матеріальні збитки. Чому? Читаємо у відповіді голови правління ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» О. Шекети:

«28.04.2013 року на адресу Сторожинецького РЕМ надійшло повідомлення від мешканців с. Тисовець про стрибок напруги в загальній мережі електропостачання. На місце події виїхала бригада для фіксування наявних відхилень від нормативних показників електропостачання. Проте на час здійснення відповідних замірювань (підкреслено редакцією) відхилень від норм не виявлено. Тому акт-претензію не було складено.

Врегулювання питань з приводу неналежного надання послуг електропостачання здійснюється шляхом визначення, чи мало місце порушення енергопостачальником умов договору і постачання електроенергії неналежної якості, параметри якої не відповідають нормативно-технічним вимогам, наявність вини енергопостачальника в заподіянні шкоди майну споживачів, наявність причинного зв’язку між діями енергопостачальника щодо постачання електроенергії неналежної якості й поломкою побутової техніки та дотримання порядку оформлення порушення умов договору, передбаченого п. п. 49 – 51 Правил. Аналогічна позиція відображена в ухвалі Верховного суду України від 29 жовтня 2008 року. Оскільки порушення нормативних показників електропостачання уповноваженими представниками Обленерго не встановлено, а також споживачі не направляли акти-претензії з даного приводу у визначеному чинним законодавством порядку (підкреслено редакцією), то підстави для задоволення вимог споживачів с. Тисовець відсутні».

Отож, пам’ятаймо: обізнаний – значить, озброєний.

Людмила ЧЕРЕДАРИК. «Версії
Захар Подкидишев
Миша, мне кажется, что твой заголовок слегка некорректен. В данном случае вопрос не в журналистах, а в редакторах.
Если бы это был журналистский материал, подписанный каким-то Богданом Зауйским, — тогда «джинса». А так, пресс-релиз опубликованный в рамках свободы слова — ловкость рук, никакого мошенничества, и главред «МБ» год не платит за свет)))
С другой стороны, ткни журналистов «МБ» в эту заказуху, они с пеной у рта начнуть доказывать, какие они «честные», объективные", «независимые». И самое главное — «оппозиционные». А таким прощают всё… Даже жители горных районов, сидящие без света…
Святослав Вишинський
Прес-реліз, судячи з усього, опублікований не в рамках свободи слова, а в рамках законів ринку. Є оплата — є рекламні послуги.
Михайло Шморгун
Я б також зіслався на опозиційність і промовчав, якби у мене по 3-4 години на день світло не виключали і я б через це не переругався з усіма РЕМівцями від керівника до монтера… Такшо таке…
Богдан Бойко
Група громадських організацій проводять обговорення, круглі столи «Стан взаємовідносин підприємства-монополіста ПАТ «ЕК ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО» з громадою Чернівецької області» www.civicua.org/news/view.html?q=2069600,
на які представники ЕК не ходять, а натомість влаштовують такі сумнівні ефіри…

Дуже шкода, що вони «ЕК» вперто і впевнено думають, що вони хитріші і не бажають слухати думку громадськості… значить треба говорити голосніше!
Михайло Шморгун
Бодя, навіщо з кимось говорити, якщо є Молодий Буковинець, який донесе «неупереджену» інформацію до своїх читачів…
Молодий спрощує життя олігархічним структурам… Я аплодую їм стоячи…
Михайло Шморгун
Бодя… про які круглі столи ти говориш? От тобі приклад якісного круглого столу (про який написав Молодий Буковинець, доречі...)

17.07.2013р. компанією «Чернівціобленерго» було організовано нараду «Круглий стіл» з питання «Покращення обслуговування побутових та юридичних споживачів області щодо постачання електричної енергії».

На нараді були присутні:

Паламарчук О.К. – заступник Голови Чернівецького обласного територіально відділення Антимонопольного комітету України;

Місюрко В.О. – головний спеціаліст відділу досліджень і розслідувань Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України;

Маляр А.С. – завідувач Сектору НКРЕ в Чернівецькій області;

Андрицуляк В.М. – начальник інспекції Держенергонагляду в Чернівецькій області;

Чифурка А.В. – старший інспектор інспекції Держенергонагляду в Чернівецькій області;

Шекета О.М. – Голова правління ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго;

Ахромкін А.О. – комерційний директор ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго»;

Таранюк С.В. – заступник комерційного директора ПАТ «ЕК Чернівціобленерго»;

Начальники служб та відділів збутової дирекції Компанії;

Заступники начальників районів електричних мереж по збуту і енергонагляду.

Учасники наради обговорили питання по покращенню обслуговування побутових та юридичних споживачів області щодо постачання електричної енергії.

Головою Правління Компанії Шекетою О.М. було підкреслено, що в основі діяльності ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» є задоволення потреб споживачів в електричній енергії і тільки спільними зусиллями працівників Компанії, від Голови Правління до обхідника, вдасться на високому рівні забезпечити потреби споживачів з постачання та передачі електричної енергії.

ПАТ «ЕК „Чернівціобленерго“ є відкритою для діалогу з своїми споживачами. Так, за адресою м.Чернівці, вул. Прутська, 23а працює інформаційно-консультаційний центр, де можна отримати консультації з питань: про порядок нарахування та оплати за спожиту електроенергію; порядок надання та оформлення пільг на оплату електроенергії; порядок застосування Правил користування електроенергією та Правил користування електроенергією для населення; порядок встановлення, ремонту і заміни приладів обліку; порядок укладання договорів про користування електроенергією, порядок стандартного та нестандартного приєднання до мереж ПАТ „ЕК “Чернівціобленерго» та іншу довідкову інформацію. Такі ж питання можна вияснити у сервісних центрах районів електромереж. При бажанні, споживачі можуть звернутись з запитанням до Голови Правління Олексія Михайловича Шекети на форумі обленерго в інтернеті за адресою: forum.oblenergo.cv.ua/, або написати електронного листа на сайт обленерго, за адресою: info@oblenergo.cv.ua.

Представники Держенергонагляду, НКРЕ, АМКУ спільно із керівниками збутової дирекції Компанії, розглянули питання, які виникають в процесі постачання споживачам електричної енергії, виробили спільні напрямки діяльності в покращенні надання послуг.

Всі учасники наради висловили єдину думку про те, що Компанія повинна працювати та працює в інтересах споживачів.

У разі виникнення спірної ситуації з питань енергозабезпечення споживачі мають можливість звернутись на комісію Інформаційно-консультаційного центру і звернення буде розглянуте за участю представників територіальних відділень НКРЕ, Держенергонагляду та інших державних органів.

В свою чергу, керівництво Компанії зауважило, що і надалі докладатиме всіх зусиль для підвищення професійного рівня спеціалістів збутових підрозділів підприємства, що стане запорукою плідної співпраці з споживачами.
Маріанна Антонюк
Михайле, поділяю Вашу стурбованість, але погоджуюся з попередніми коментаторами: це питання не до журналістів. Питання до власників. І тут мова не про журналістику як місію, а чисто про бізнес. На жаль, часто ці речі надто тісно переплітаються…
Михайло Шморгун
А журналістам не гидко від того? Вони на це закривають очі?… Чим вони тоді краще продажних політиків і умовного жителя Герцаївського району, який за свій голос бере 150 гривень…
Про що ми з Вами говоримо… апелюючи до чесності і незаангажованості робити зло простим людям. Такий нині підхід?
Маріанна Антонюк
може й гидко. І шо? Масово звільнитися? Михайле, не всі можуть собі це дозволити, і я їх розумію. Я б теж хотіла, аби МБ дружно засудив оці прес-релізи про псевдокруглі столи. Але на жаль… Може, знайти якийсь інший шлях зміни ситуації?
Святослав Вишинський
У такій ситуації дивно, що ті ж самі журналісти можуть одягати білі футболки на сесіях Чернівецької обласної ради, вимагаючи голосувати «чесно», або агітувати перед виборами «нечесно» не продавати свої голоси. А наступного дня закривати очі на проплачені матеріали у своїх виданнях, посилаячись на те, що за зміст реклами/статей/сюжетів відповідають власники/редактори. Тоді й кандидати і депутати можуть посилатись на те, що за зміст кампаній і голосувань відповідають їхні спонсори, керівники партій/фракцій і т.д. Замкнене коло.
Маріанна Антонюк
Замкнене. Пропонуйте реальний вихід. Це без сарказму, я сама б хотіла його запропонувати — а не знаю.
Святослав Вишинський
Коли на вулиці б'ють невинну людину, а перехожі і міліція роблять вигляд, що не помічають, то залишається тільки два виходи: приєднатись до колективного "ігнору" — або втрутитись у бійку самому. До слова, у 2012 р. колишній радник Віталія Михайлішина Захар Подкидишев — трохи вульгарніше — але по суті сказав те ж саме, до чого ми тепер часто повертаємось у дискусіях у мережі «ВКурсі».


Радник Михайлішина заплатив за свій язик посадою | Чернівці | ВКадрі — відео каталог

Тоді журналісти зчинили гвалт і захистили честь мундиру — однак чому їм не вистачає солідарності захищати її і перед власним керівництвом? Разом це набагато простіше, ніж поодинці.
Михайло Шморгун
Я звільнявся з усіх робіт та відходив від справ, коли мої переконання переступались «доцільністю» когось іншого. Журналісти так само робили і в Києві і в областях. Такшо проблем зі звільненням через переконання я не бачу…
Порятунку немає — корабль пішов на дно (так звана «смерть журналістики»). Я особисто «ноїв ковчег» бачу в інтернеті. Варто забрати з редакцій (кожної тварі по парі..) найталановитіших і найменш одурманених системою. А те, що залишиться — хай залишиться і доконує в муках разом зі своєю «редакційною політикою»… не жалко.
Інтернет є базою «нової журналістики» де майже неможливо брехати і бути нещирим. Він монетизується уже в найближчий час і реальний вихід буде очевидним…
Маріанна Антонюк
брешуть всі (с), — доктор Хаус. І всюди (це вже я — скептично про інтернет). А щодо звільнень через переконання. Згадайте ТВА під час виборів. Звільнилася одна Емма. І що? І нічого. Процвітало би ТВА і далі, якби Забродський лавірував, а не уявив, що вхопив Бога за бороду.
Михайло Шморгун
Де тепер Забродський, мене мало хвилює (хоч особисто я його у конфлікті з нинішніми власниками частково підтримував). Зараз всяке може статися з кожним… Але якщо ці журналісти будуть далі казати, що обленерго «хороші рєбята» — я далі буду говорити, що така джинса — це неповага до читача.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте