Час брехати...

Жорстокі інфотехнології війни...

Зараз напишу дуууже неприємні речі. Уявіть, що у Вас Т.З. — для підвищення ефективності АТО за допомогою пропаганди в ЗМІ полегшити моральний перехід від режиму «друзі на вєк» до режиму «убивати всіх хто проти». Або (простіше) як українському військовому і українському обиватєлю пояснити чому він толєрантний і добрий має ненавидіти росіян і східняків, які їх підтримують?...

Власне простого набору патріотичних мантр для виконання такого рівня задачі уже замало. Потрібен образ ворога, який би не йшов у жорстке протиріччя з багаторічною м'якою пропагандою росіян (типу «ми всі братья славяни», «ми з вами одної крові», «у нас одна мова» і т.д.). Будувати контрпропаганду на маркерах мови, культури було б поразкою для української пропаганди і повним розломом країни в середньостроковій перспективі… Що ж робити?

Нелінійний підхід до формування образу ворога. Ворогом потрібно зробити не росіян чи місцевих російськомовних, а «чеченів», які приїхали убивати всіх. Коли твій ворог «умовний чечен», а не українець чи росіянин (місцевий мешканець) то зробити ментальний вибір (нажимати чи не нажимати на спусковий гачок) для українських військових, навіть російськомовних, уже набагато легше. Для української пропаганди у такій парадигмі легше вибудувати ідеологічну лінійку «СВІЙ-ЧУЖИЙ» без заражених російською пропагандою маркерів (релігія, мова, громадянський конфлікт, протистояння «фашисти-наші»). І хоч це брехня і неправда — вона вирішує ряд стратегічних задач війни. Отже, у нас не громадянська війна, як віщає Кісєльов, а зачистка від чеченських терористів і продажної місцевої вати з числа дегенератів і місцевих олігархів, як віщає 1+1 (чи ще хтось...). І хоч це теж безпринципна неправда, але вона дозволяє воякам АТО і обиватилям не мучити себе внутрішніми переживаннями і «гасити» ворогів, а Бог на тому світі розбереться хто це був — «чечен», «москаль», «вата»...

Я не даю якихось там моральних оцінок, ібо Війна. І я на стороні Наших — свого брата, офіцера української армії, моїх друзів, які зараз там роблять свою справу і всіх інших хто захищає соборність України.
І насправді інформаційну війну за Україну ми виграли…

7 коментарів

Сергій Воронцов
Насправді інформ. війну виграє той, хто може дозволити собі більше правди. Треба відійти від пропагандистських штампів чим швидше, вони заважають робити адекватні кроки
Святослав Вишинський
По-твоєму, участь найманців з Північного і Південного Кавказу на території Донбасу — непідтверджений факт?
Михайло Шморгун
Факт є. Я його не заперечую. Але я більше не про факти, а про інтерпретації.
Максим Дупешко
Мені здається, що Росія програє інформаційну ще й тому, що вона тупо забрехалася. Їхні ЗМІ брешуть настільки безглуздо, що крім самих росіян їм уже ніхто не вірить. Тому брехати теж не варто. Варто просто ПРАВИЛЬНО РОЗСТАВЛЯТИ АКЦЕНТИ. Говорити правду, але вміло нею гратися, інтерпретувати, як вище зазначив Михайло.
Анатолій Кримський
Михайле, я не знаю, чи читали ви мої речі. Вони саме про це. Правда на нашому боці, і ми можемо нею відшмагати росіян як нагайкою. На жаль цього чомусь не робимо.
Михайло Шморгун
Читав Вас. Згоден з Вами.
Але на рахунок «відшмагати» є питання. Тут питання національних інтересів має бути первиннішим ніж питання подолання якихось національних комплексів.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте