Фірташгейт. Історія питання та наслідки для політиної системи України і Буковини



В оповіданні Рея Бредбері «І пролунав грім» герой випадково роздавив метелика під час туристичної подорожі в минуле машиною часу, що спричинило грандіозні зміни в «теперішньому часі». Подібний ефект одержав назву «Ефекту метелика». Саме такий ефект може викликати в нашій країні «помах крила» опального українського олігарха з Відня.

Історія питання?

«Українська правда» у своїй статті «Віденська перемога Фірташа. Як олігарх уникнув екстрадиції» говорить, що заснована Фірташем у Швейцарії компанія Bothli Trade AG, У 2006 році уклала договір із урядом одного із індійських штатів щодо створення спільного підприємства для видобутку ільменітів (руда для отримання титану). Проект мав приносити 500 мільйонів долларів доходу щороку. У лютому 2007 року американська компанія А підписала іншу угоду із австрійським підприємством Фірташа Ostchem щодо постачання їй від 5 до 12 мільйонів фунтів титанової губки.

Сировина мала надходити якраз із спільної компанії в Індії. Проте виявилося, що Фірташ до того не отримав необхідної ліцензії. Щоб розпочати роботи на родовищі якомога скоріше, олігарх, за даними слідства, і вирішив «зарішати питання» і заплатити місцевій владі у якості хабаря 18,5 млн доларів. Бізнесмену та його партнерам по справі загрожував тюремний термін та арешт активів. Але з усіх фігурантів справи заарештовано було тільки Фірташа. Фірташ недовго знаходився за гратами. Через тиждень після його затримання, 12 березня, за олігарха внесли рекордну суму застави – 125 мільйонів євро. Гроші перерахував російський міліардер Анісімов – друг одного із наближених до Путіна людей Аркадія Ротенберга та керівник федерації дзюдо Росії. Рішення про екстрадицію до США він чекав 13 місяців.

Що сталося на суді?



30 квітня суд Земельний суд Відня по кримінальних справах відмовив у запиті Мінюсту США про екстрадицію Фірташа. Але посполиту українську громаду посадив на «п’яту точку» не так сам факт торжества закону на користь простого синьківського хлопця, як слова сказані на Суді самим Фірташем та людей, що стали на його захист у Відні.

Повна версія стенограми оприлюднила газета «Вести» www.business.vesti-ukr.com. Ось декілька тез Фірташа, які заслуговують окремої уваги – 1) Про його підтримку в політиці Віталія Кличка ще з 2012 року 2) «Про секрет Полішенеля». Його зустріч з Порошенком і Кличком напередодні Президентських виборів, щодо зняття другого на користь (майбутнього) першого. 3) Про прямий вплив США на політику України та її ключових політиків. Прямий тиск США на прийняття ключових рішень по газу. Їх ставку на Яценюка. 4) Про його «боротьбу» з Тимошенко…

Фірташ для свого захисту намагався створити враження чесного бізнесмена, патріота своєї держави, якого злі і нехороші США хочу позбутися тільки через те, що той намагався зламати їх політичні та фінансові схеми. Викликані з України свідки по справі та сам Фірташ чітко дотримувалися цієї лінії. Що на даний момент убезпечило олігарха від екстрадиції в США.

Перші реакції на заяви Фірташа в Україні?

Кличко: «Говорити про нібито політичну підтримку Фірташем його кандидатури на виборах мера як мінімум некоректно, оскільки на виборах мера столиці Віталія Кличка підтримали понад 56 відсотків киян». Кличко вважає, що адвокати Фірташа обрали стратегію перевести справу проти олігарха з економічної в політичну площину.

Мосійчук (РПЛ): «Варіантів рівно два: або Дмитро Фірташ, Сергій Львочкін та Віталій Кличко брешуть і жодних конфіденційних угод з Петром Порошенком вони не укладали, або Петро Порошенко став Президентом України в результаті змови олігархів і гіпотетично існує якийсь документ, згідно якого він мусить виконувати якісь зобов'язання перед олігархом Дмитром Фірташем». Мосійчук вимагає від Президента Петра Порошенка дати публічні пояснення стосовно конфіденційної зустрічі з олігархом Дмитром Фірташем, та ніби то існування якихось конфіденційних угод з ним.

Ляшко: Олігарх Дмитро Фірташ «здав з потрохами» Президента Петра Порошенка та мера Києва Віталія Кличка, аби врятувати себе від екстрадиції у США. І це, на думку Ляшка, повинно стати уроком для усіх політиків на майбутнє: «продаватися олігархам — собі буде дорожче»

Філатов (людина Коломойського): «Всі українські політики, яких згадував Фірташ під час слухання справи, повинні дати публічні пояснення суспільству»

«Не врать, не отмораживаться, не придумывать разные теории устами своих лидеров парламентских фракций и пресс-секретарей. Они обязаны это сделать, если декларировали «жизнь по-новому».

Луценко: Фірташа звинувачують в підкупі індійських чиновників. Він розповідає суду про свою роль в українській політиці. Це — форма захисту. Він не хоче говорити правду про індійську угоду і банально переводить стрілки… Парламент (в тому числі і БПП) забрав у його облгазів безкоштовне паразитування на державній трубі, Уряд (в тому числі і міністри БПП) розірвав кабальні угоди по оренді ГЗК, ГПУ та МВС активно займається газовими махінаціями структур Фірташа.

З фігурантів скандалу офіційно свою позицію задекларував Кличко. Президент свого месиджу поки так і не дав. Так само, як і Тимошенко з Яценюком. Системні гравці чекають другого акту Фірташгейту, який уже розпочинає австрійська прокуратура, яка оскаржила рішення віденського суду щодо екстрадиції Фірташа.

Як зміниться політичний ландшафт країни?

Геополітика. США отримали публічного ляпасу від Європейського суду. З їх сторони можна очікувати «відповідь», яка може бути і несиметричною та стосуватися не тільки «українського питання».

Порошенко и Кличко. Тепер виборець уже не буде їх асоціювати, як політиків Майдану. Тепер вони асоціюватимуться як люди попередньої системи, не здатні її змінювати. Не здатні відповідати на виклики, які ставить перед країною час. Відповідь Фірташа на підписаний Порошенком закон «Про ринок природнього газу» прийшлася по самому вразливому місцю цих двох людей. По їх репутації…

На фоні Фірташгейту потенціал для зростання є у «борців з олігархами» Тимошенко і Ляшко. Їх публічна антиолігархічна позиція стає актуальним порядком денним політичних і кухонних дискусій. Також, на фоні критики Президента можуть здобути новий політичний капітал люди Коломойського. Отримує серйозне поле для критики і Опозиційний Блок. Хоча цілком ймовірно, що максимальну кількість девідентів отримає сила, що буде мовчати. «Самопоміч» цілком може стати такою силою.

Загальна тенденція сприяє старту нових політичних проектів та поступовому згасанні всієї існуючої політичної еліти.

Що Фірташгейт значить для Буковини?

Наїзд Фірташа на Президента може значно вплинути на політичний ландшафт Буковини. Група Фірташа, що веде перманентну боротьбу з групою Яценюка може втратити свою підпорку у вигляді пропрезидентської політичної сили, завдяки якій група Фірташа планувала завести своїх представників у місцеві ради. Фірташгейт підвищив ставки у місцевій політичній грі. Тепер для групи Фірташа мова іде не про боротьбу за владу, а за самозбереження. І все це – через «помах крил метелика» у далекому Відні…

7 коментарів

Елена Огородова
«Порошенко и Кличко. ТЕПЕР виборець уже не буде їх асоціювати, як політиків Майдану. ТЕПЕР вони асоціюватимуться, як люди попередньої системи не здатні її змінювати. Не здатні відповідати на виклики, які ставить перед країною час.» — вы всерьёз считаете, что на избирателей как-то повлияют заявления Фирташа?
По-моему, наш народ и так знает даже на интуитивном уровне, как «делается политика» в Украине. Изначально и так было было понятно, что сначала все обо всём договорились, а потом уже провели президентские выборы. Другое дело, что народ с этим согласился!
А Порошенко, Кличко и Яценюка избиратель будет оценивать не по заявлениям Фирташа, а по свежим платёжкам за коммуналку, ценам на всё, по катастрофическому падению уровня жизни, бездарному проведению АТО и заплаченными за это жизнями простых людей.
Останній раз відредаговано
Елена Огородова
Ляшко: «продаватися олігархам — собі буде дорожче» — сам себе пусть это скажет))))))
Михайло Шморгун
Ну я старався максимально розкрити тему. Хороша аналітика показує тему в трьох вимірах — минуле, теперішнє і майбутнє.
Думаю це перша, але не остання тема такою логікою показана.
Ми перезапускаємо Інбук. І, думаю, такого формату будуть більшість статей там. люди повинні розбиратися.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Олігархи не розгубляться.
Михайло Шморгун
Їх перевага — уміння домовлятися, але зараз час безкомпромісних дій. Подивимось…
Сергій Воронцов
Европа сыграла))) наконец-то. И ходик ничего себе так.
Любая настоящая революция, конечно, заканчивается сменой крупных собственников и исчезновние каст кровососов, разнообразных рантье(в широком понимании), то, что это не происходит, говрит о том, что запрос на революцию был невысокий и все упиралось в геополитику — раз. Тенденция кажется, не в деолиграхизации, как все трубят, а наоборот — в укреплении власти олигархов. Они будут укреплять госдуарство — как гарант своей безопасности. Янукович просто не справился. Филатов, пытающий свалить Фирташа смешон в своей мировозречнеской наивности. Хотя это просто пиар, как хобби… На самом деле, если свалят двух-трех, то свалят всех, и Колмойського само собой. Лиха беда -начало. Вообще уничтожение власти олиграхата, приведет в данном случае не к демократии, а к диктатутре. А ее на границе с Европой ни так легко и устроить сейчас. У Лукашаенко только вышло, так он, когда начал.И в мягком варианте. Михайленкокак-то написал, имея ввиду Донбасс, что Вандея никогда не побеждает. Если речь шла о геополитике, то мысль понятна. Но если о деолиграхизации, то Киев и сам Вандея))
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Деолігархізація -виклик не для еліти, це виклик для суспільства. Сорі за патетику
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте