Дайджест ІнБуку, пілотний випуск 04.05: Європа на пів-шишки у Карпатському регіоні

Тема №1

 Буковина розчиняється у Карпатському регіоні?
 

Децентралізація приходить несподівано і підступно. Планується ліквідувати області, натомість створивши 9 регіонів. Чернівецька область разом з Львівською, Івано-Франківською і Закарпатською утворять Карпатський регіон. Райони укрупнять, замість нинішніх 468 буде лише 100. Також об’єднаються територіальні громади. Посилиться роль місцевого самоврядування, а контроль за діяльністю місцевих органів влади здійснюватимуть префекти, яких призначатиме Президент.

molbuk.ua/chernovtsy_news/90923-chernivecku-oblast-pryyednayut-do-karpatskogo-regionu.html

Тема №2

Демо-версія Євросоюзу для бідних родичів. 35 кілометрів для Буковини  

Щодо особливостей та специфіки малого прикордонного руху «Громадське радіо» поцікавились у Генерального консула Румунії в м. Чернівці Елеонори Молдован:

-          Угода про малий прикордонний рух, яка була підписана в Києві 2 жовтня 2014 року, наразі перебуває фактично у фінальній стадії ратифікації. Загалом і румунська, і українська сторони вже пройшли всі внутрішні процедури, формальності ратифікації. Зараз ми по дипломатичних каналах з’ясовуємо решту технічних особливостей задля набуття чинності вже через декілька днів, тижнів цієї угоди. Угода передбачає спрощений рух і спрощений перехід державного спільного румуно-українського кордону для громадян, які проживають в прикордонній смузі. Це означає, що і перетин кордону, і перебування на території прикордонної смуги по обидвох сторонах кордону матиме особливий формат з набуттям певних привілеїв. За наявності румунської національної візи чи Шенгенвізи громадяни України мають право перебувати на території Румунії 90 днів протягом шести місяців (тобто три місяці з шести), то ця угода передбачає інший формат спілкування. То громадяни Румунії можуть бути на території України в прикордонні смузі фактично цілий рік. Так само і громадяни України в прикордонній нашій зоні також можуть бути фактично цілий рік. Єдина умова, яка є специфічна для цієї угоди, — це щоб одне перебування не перевищувало 90 днів. Тобто громадянин України може заїжджати на територію Румунії декілька разів, але таким чином, щоб не порушити єдину норму і не перевищувати своє перебування в Румунії більше 90 днів.

-          Прикордонна територія, відповідно до умов цієї угоди, є 35-кілометровою смугою, або може розширитись до 50 кілометрів, якщо одна частина адміністративно-територіальної одиниці входить в 35-кілометрову смугу, — розповіла Генеральний консул Румунії в Чернівцях.

Чернівці потрапили під дію малого прикордонного руху, адже частина міста ввійшла до 35-кілометрової смуги. Якщо говорити про Чернівецьку область, то до смуги входять населені пункти з восьми районів області (Вижницький, Герцаївський, Глибоцький, Кельменецький, Новоселицький, Путильський, Сторожинецький, Хотинський)

Сама процедура оформлення документів буде такою ж, як і в Республіці Молдова:

-          Громадян України повинні прийти до консульства, надати особисту заяву, підтверджуючий документ. Це може бути будь-який документ, який зазначає наявність якихось відносин – родинних, комерційних, культурних відносин. Якщо немає такого документа, то має бути надана просто декларація на власну відповідальність дана перед нашим консулом. Це основні документи, які подаються разом з закордонним та українським паспортом. Адже громадянин, відповідно до умов угоди, має проживати на цій території протягом останніх трьох років. Ці всі документи подаються в консульство. Консульство ці документи приймає без жодних консульських оплат, оформляє документи і протягом 66 днів поштою громадянин України отримує пластикову картку, яка називається «Пропуск малого прикордонного руху». Він буде дійсний від двох до п’яти років.

hromadskeradio.org/2015/05/04/z-travnya-chernivchani-zmozhut-bez-viz-perebuvati-na-prikordonniy-teritoriyi-rumuniyi/

Тема №3

Святий Каспрук 

Менше всіх за 2014 рік заробив мер Чернівців Олексій Каспрук, який, до того ж, є одним з найбільш відповідальних міських голів країни. Рейтинг безвідповідальності Олексія Каспрука, за даними портала «Слово і діло», становить 0%. 

Відповідно до поданих декларацій, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук заробив торік найменше серед усіх міських голів країни (82,5 тис.грн.).

(М.Ш. – дивлюсь на цей рейтинг і мимоволі хочеться прийти в міську раду і принести меру, якусь коробку конфет чи шось таке… Живемо по-новому!:)  )

www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=59650

Тема №4

Сафтенко продовжує боротись…

За словами Юлії Сафтенко, суд першої інстанції під головуванням судді Шевченківського районного суду міста Чернівці Олександри Літвінової не був об’єктивним. «У кулуарах були розмови про те, що суддя є подругою Ілони Сарафінчан, дружини директора каналу ТВА Валерія Сарафінчана. Крім того, свідки з боку каналу мали розбіжності в показах. Вже багато сил було витрачено на цю судову справу, але я піду до кінця, бо це зачіпає мою честь і гідність. Та я вірю в перемогу, адже на моєму боці громадськість міста – активісти зібрали понад 300 підписів на мою підтримку», – розповідає незалежна журналістка.

«НМПУ незадоволено рішенням суду першої інстанції, який відмовив позивачу у відновленні на роботі. Дивним виглядає рішення колегії апеляційного суду відхилити клопотання про залучення свідків, які підтвердили б обставини справи, зокрема проведення журналістами зйомок для сюжету. Виникає питання, наскільки судді зацікавлені в розгляді справи. Але ми все ж сподіваємося на справедливе та об’єктивне рішення», – зазначив юрист Незалежної медіа-профспілки України Олексій Ржанов.

 

Нагадаємо, Юлію Сафтенко звільнили з посади головного редактора каналу ТВА в серпні 2014 року, звинувативши у прогулах. Разом з нею роботу втратив журналіст Іван Гончарук за тією ж статтею. Проте, журналісти вважають це політичним тиском через вихід сюжету «Сокирянське князівство або Межигір’я в мініатюрі» про будинок екс-голови Сокирянської райдержадміністрації Василя Козака.

 

Матеріал був присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації, в тому числі там йшла мова про звинувачення місцевою громадою у причетності до цих махінацій колишнього першого заступника прокурора Чернівецької області Станіслава Банчука та Генеральної прокуратури України. Адже звільнення стали наслідком відмови опублікувати спростування та позов пана Банчука до суду. Цю справи юристи НМПУ виграли – суд ухвалив рішення на користь журналістів. Співвласниці телеканалу Оксана Козлан та Людмила Пишна самоусунились від вирішення питань трудового конфлікту. Варто зауважити, що пані Людмила є дружиною українського політика й банкіра, голови правління «Ощадбанку» а також кума Арсенія Яценюка Андрія Пишного.

 

www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=59646

Тема №5

Опора пантрує депутатськи цуриси …

Законодавча діяльність депутатів-мажоритарників Чернівецької області протягом минулого місяця стосувалась змін мінімального розміру орендної плати; незастосування обмеження виплати пенсій окремим категоріям громадян; розширення переліку суб’єктів, які звільняються від сплати судового збору; вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху; забезпечення функціонування місцевого самоврядування; порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті; передачі гуртожитків у власність територіальних громад; перейменування ряду сіл Хмельницької області та віднесення до категорії міст обласного значення кількох районних центрів Тернопільської області. Жоден з них чинним актом наразі не став. А з усіх 30 зареєстрованих народними депутатами-мажоритарниками законопроектів за усю каденцію поки підписані Президентом тільки один Проект Закону співавторства Максима Бурбака про внесення змін щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та два Проекти Постанов співавторства Григорія Тіміша, один з яких стосується звернення до Європейського парламенту, ряду установ та національних парламентів щодо масового розстрілу людей під Волновахою, а інший – проведення парламентських слухань на тему перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України.Усі написані депутатами запити безпосередньо пов’язані з Чернівецькою областю. В них народні обранці переймалися питаннями забезпеченості місцевих бюджетів видатками на утримання бюджетних установ; фінансування капітального ремонту автодороги Чернівці-Вашківці-Путила- КПП “Руська”; розподілення дотації по утриманню дитячих дошкільних закладів, будинків культури, клубів та бібліотек Путильського району; усуненням недоліків в подачі електроенергії мешканцям села Слобідка Глибоцького району; та захистом прав працівників громадської організації “Буковинський мистецький центр відродження та сприяння розвитку румунської традиційної культури”.

Народний депутат від 201 виборчого округу Микола Федорук у квітні зареєстрував шість законопроектів, п’ять з яких були підготовлені у співавторстві. Спільно з колегами Микола Федорук запропонував перейменувати три села Хмельницької області (Шевченка на Шевченко, Скипче на Скіпче, Дібрівка на Дібровка), а два міста Тернопільської області (Кременець та Бережани) віднести до категорії міст обласного значення. Єдиний самостійно підготовлений нардепом законопроект за місяць стосувався зміни мінімального розміру орендної плати, прописаної у Податковому кодексі, з трьох відсотків нормативної грошової оцінки на трикратний розмір земельного податку. Окрім того, Микола Федорук став автором двох врахованих поправок щодо обліку та технічної інвентаризації до закону про місцеве самоврядування в Україні.

Протягом місяця народним депутатом не було написано жодного депутатського запиту, а єдиним виступом у Верховній Раді нардеп скористався для передачі слова колезі по фракції під час обговорення проекту закону «Про державну службу».

Протягом квітня Микола Федорук вперше не з’явився на сесії. Згідно письмової та електронної реєстрації нардеп був відсутній на шести засіданнях, п’ять з яких – у зв’язку з відпусткою.

Загалом, за усю каденцію Микола Федорук зареєстрував 15 законопроектів, написав два запити, сім разів виступав у парламенті, голосував “за” 736 разів, “проти” – вісім, одного разу утримувався та не голосував 96 разів, був відсутній на шести з 50 пленарних засідань та одному з 12 засідань комітету.

Народний депутат від 202 виборчого округу Іван Рибак протягом місяця став співавтором трьохзаконопроектів про внесення змін щодо незастосування обмеження виплати пенсій окремим категоріям громадян, розширення переліку суб’єктів, які звільняються від сплати судового збору, та вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху і відповідальності за порушення його правил. Також в активі народного депутата шість поправок щодо мораторію на експорт лісо – та пиломатеріалів у необробленому вигляді, половина з яких були відхилені.

Окрім того нардеп підготував два індивідуальні запити Прем’єр-міністру України щодо вирішення проблемних питань забезпеченості місцевих бюджетів видатками на утримання бюджетних установ та необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на продовження фінансування робіт з капітального ремонту автодороги державного значення Чернівці-Вашківці-Путила-КПП “Руська”.

Не пропустивши жодного пленарного засідання, минулого місяця Іван Рибак був найактивнішим в розрізі виступів з усіх мажоритарників Чернівецької області. Так, за квітень у народного обранця зафіксовано вісімвиступів на сесії. Більшість з них стосувалися підтримки конкретних проектів законів (про ратифікацію Протоколу прикордонного знака для позначення точки стику державних кордонів України, Румунії і Угорщини; внесення змін щодо: забезпечення справедливої оплати праці працівників бригад екстреної медичної допомоги, випробування при прийнятті на роботу, доповнення переліку пільгових категорій при судовому зборі, спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб, відтермінування набрання чинності змін до закону про прокуратуру). Окрім цього народний депутат виступав за необхідність ремонту автомобільної дороги Чернівці-Вашківці-Путила-КПП “Руська”, створення окремої структури із захисту прав споживачів, а також висловлював занепокоєння відсутністю статусу учасника АТО, пільг та допомоги демобілізованим військовим Восьмого батальйону територіальної оборони, який був направлений для захисту кордону у Херсонській і Запорізькій областях.
Кількість помічників у депутата Івана Рибака за місяць зменшилась з 29 до 23, 18 з яких працюють на громадських засадах.

Загалом, за свою каденцію Іван Рибак зареєстрував п’ять законопроектів, написав вісім депутатських запитів, 17 разів виступав на сесіях, голосував “за” 786 разів, “проти” – 12, вісім разів утримувався та 199 разів не голосував, не пропустив жодного з 11 засідань комітету, але був відсутнім на двох з 50 пленарних засідань та ще на двох не здійснював електронної реєстрації.

На відміну від своїх колег, народний депутат від 203 виборчого округу Григорій Тіміш в квітні не відзначився зареєстрованими законопроектами та жодного разу не виступав на пленарних засіданнях. Натомість, народний депутат написав п’ять депутатських запитів. Три з них стосувалися невиконання забов’язань Публічним акціонерним товариством “Міський комерційний банк” перед Чернівецькою обласною громадською організацією “Буковинський мистецький центр відродження та сприяння розвитку румунської традиційної культури”. У Національного банку України народний депутат цікавився інформацію та роз’ясненням з приводу компенсації нанесених збитків та невиконанням зобов’язань, а Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі були направлені запити щодо вжиття заходів реагування з метою захисту законних прав працівників громадської організації. Інші два запити стосувалися прискорення розподілення стабілізаційної дотації по утриманню дитячих дошкільних закладів, будинків культури, клубів та бібліотек на території Путильського району та усунення недоліків в подачі електроенергії споживачам – мешканцям села Слобідка Глибоцького району, й були направлені Кабінету Міністрів та ПАТ “Енергопостачальна компанія ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО”, відповідно.

(М.Ш. …Не густо)

oporacv.org/u-kvitni-mazhorytarnyky-vid-chernivetskoji-oblasti-zarejestruvaly-12-zakonoproektiv/

Тема №6

Фіщук живе на шиї дружини.

Згідно з поданою декларацією загальна сума сукупного доходу Фищука О.Г. у 2014 році склала 167 тис. 651 грн. (заробітна плата). Фищук О.Г. має (у власності, в оренді чи на іншому праві користування) дві земельні ділянки площею 1000 кв.м та 1552 кв.м, житловий будинок (у власності, в оренді чи на іншому праві користування) загальною площею 362, 6 кв.м та гараж площею 42 кв.м. Фищук О.Г. володіє легковим автомобілем Opel Combo з об’ємом двигуна 1686 куб.см, 2008 року випуску. Сума коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах Фищука О.Г. склала 30 тис. 584 грн.

Доходи дружини голови облдержадміністрації Фищука О.Г. становили торік 233 тис. 397 грн., у тому числі заробітна плата – 176 тис. 157 грн., дивіденди, проценти – 30 тис. 343 грн., дарунки, призи, виграші – 110 грн., інші види доходів – 26 тис. 787 грн.

Дружина Фищука О.Г. володіє двома земельними ділянками площею 1200 кв. м і 1600 кв. м, двома житловими будинками площею 172,8 кв.м та 62,9 кв.м, а також двома квартирами площею 92,5 кв.м та 19 кв.м. Сума коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах дружини Фищука О.Г. склала 235 тис. 469 грн.

molbuk.ua/chernovtsy_news/90956-golova-cherniveckoyi-oda-zaroblyaye-udvichi-menshe-nizh-yogo-druzhyna.html

П.С.

Козак сказав – козак зробив!

Михайло Гаврилюк не став чекати 21 травня, а убрав файну вишиванку загодя… 
 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте