Фищук і Куліш ділять Чернівецьку область? Як насправді відбуватиметься децентралізація на Буковині

Диявол, як і раніше, так і тепер – ховається в деталях. Одна велика реформа по децентралізації, яка асоціюється з іменем Порошенка та Гройсмана сповнена внутрішніх неоднозначностей і має два обличчя. З одного боку – створення спроможних громад та передача їм реальних повноважень та ресурсів дійсно є українським Сталінградом (у якому, як кажуть, «ні кроку назад»). З іншого боку – влада намагається цю реформу насильно продавити через голову, як її потенційних опонентів, так і потенційних прихильників.

Уже сьогодні видно «темний» і «світлий» бік процесу укрупнення громад. Наочно це буде краще зрозуміло на конкретному, нашому рідному «буковинському» прикладі.

«Світлий бік» процесу: створення регіонального офісу реформ, який очолив беззаперечний авторитет Ігор Баб’юк, власні ініціативи громад по об’єднанню, проведення великої кількості різних зустрічей в громадах. Грамотні «примарі», розуміють мову калькулятора, який говорить, що дійсно укрупнена громада отримає більше можливостей для зростання та фактичних ресурсів. І це все – хороші і правильні знаки.

«Темний бік» процесу ховається в процедурних моментах. Спрощу для розуміння. Є певний план децентралізації, який Київ спустив регіонам. Він має виконуватися у дуже стислі строки. Фактчино – по цьому плану група Баб’юка має напрацювати лише пропозиції (!) для робочої групи при ОДА, яка і має подати перспективний план формування територій громад Чернівецької області для прийняття його облрадою. Саме на цьому моменті і починається конфлікт інтересів та брудна містечкова політика (як кажуть в румунській частині – «баджогура»).
Я подивився на склад робочої групи і мені стало зле.





 

У її складі – «регіонали», «тушки» і переважна більшість чиновників прямо підпорядковані Фищуку і Кулішу. Місцеве самоврядування, навіть таке, як воно є зараз представлено декоративно. Для чого це зроблено? Дуже просто. Їх сценарій виглядає наступним чином – група Баб’юка робить попередній план обєднання громад, далі – у кабінеті збираються Куліш з Фищуком і роблять свій план (уже політично доцільний), який через своїх людей робочій групі стає кінцевим проектом, який подається на розгляд облради. Дуже гарна і красива розводка!

Ще раз варто звернути увагу на цей склад робочої групи, який має підготувати найбільш важливий документ для облради за останні більш, як 20 років. Подумайте чи справді Ви довіряєте рішення по об’єднанню Вашої громади людям, які прямо чи опосередковано є прямими підлеглими Фищука і Куліша? Я особисто не довіряю…

Що можна запропонувати? Вихід є наступним. 1) Перегляд рішення про персональний склад комісії. 2) Виведення з неї всіх чиновників, окрім декількох, які входять туди за посадою. 3) Ввести туди представника найбільшої громади (м. Чернівці), думка якої не врахована зараз. 4) Ввести у склад групи найбільш авторитетних представників громадських організацій – КВУ, Опори, Чесно. 5) Ввести у склад робочої представників «групи Бабюка», яка знає тему досконально та може на пальцях довести правильність чи хибність найбільш гострих рішень. 6) ввести одного чи декількох представників голів райрад, які користуються найбільшою підтримкою і авторитетом у своїх колег. 7) Проводити усі засідання робочої групи відкрито для ЗМІ (зокрема організувати прямий ефір). 8) Ввести в робочу групу найбільш авторитетних представників румуномовних буковинців, щоб не було «баджогури».

Коротше – треба вивести процес укрупнення громад із тіні та провести його чесно і справедливо.

У існуючій ситуації фактично децентралізація буде вирішуватися не за волею громад, а за волею двох людей — Фищука і Куліша, які будуть через повністю підконтрольну їм робочу групу продавлювати свої політично зумовлені рішення.

Об’єднання громад потрібне. Але не таке, яке намагаються впарити всім буковинцям два хитромудрих «совка».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте