У зриві голосування по децентралізації на Буковині винні Куліш і Фищук

Сесія Чернівецької обласної ради провалила голосування перспективного плану формування територіальних громад Буковини. І вина за це лежить на двох людях. Голові ОДА Фищуку і його першому заступнику Кулішу.

Я прогнозував такий розвиток подій, оскільки в самому процесі була закладена «бомба уповільненої дії». Фищук і Куліш обрали «надійний» підхід – поділ області в закритому режимі, з урахуванням власних інтересів та інтересів своїх політичних сил.

Більш детально, я цю технологію описував раніше. Зараз просто нагадаю. «Офіс реформ» беззаперечного авторитета, експерта Ігора Баб’юка готував перспективний план, співпрацюючи напряму з громадами Чернівецької області. Під час реальних, жорстких, подекуди безкомпромісних дискусій райони області  вийшли на певні компроміси, які були задекларовані і передані для подальшого затвердження …

… Але далі починається «чиновницька магія». Ці пропозиції «групи Баб’юка» мали стати основою для рішення регіональної «робочої групи», яка мала представити перспективний план на сесію обласної ради. Фокус і магія у тому, що склад цієї «робочої групи» був переважно з числа абсолютно керованих чиновників і «дружніх» представників місцевого самоврядування, які дружно підмахнули Кулішу і Фищуку рішення, яке суперечило напрацьованим раніше в районах і громадах компромісам. Якщо говорити простими словами – рішення, що їх  з муками, в дискусіях народжували збори громадян перекреслилися в кабінеті умовного «Фищука-Куліша», які в угоду своїм політичним інтересам переламали через коліно волю громад і протиснули вигідний собі перспективний план укрупнення громад.

 Наприклад.  Громада Сторожинеччини на районному рівні задекларувала бажання мати одну громаду, а  її ділять на дві ( хоча і в цьому варіанті, наприклад, Тисовець, Великий Кучурів і Снячів бачать себе одною громадою. Їх же не чують ні в районі, ні тим більше в кабінетах політично вмотивованих керівників області … ). Заставнівський район в кабінеті ділять на дві громади, а вони прагнуть об’єднатися більшим числом громад… Глибоцький район бачить себе одною громадою, його ділять на дві ( Тут взагалі чиновники «вдарили в штангу». Умовна «Волоцька громада» – це взагалі казка, оскільки історично так склалося, що Чагор, Коровія, Молодія  не бачать над собою керівництво «волокських». Принципово. Так уже склалося … У такому випадку буде постійна «баджогура» між жителями різних сіл однієї громади, а  компромісні виходи з ситуації – одна громада на базі Глибоцького району, або декілька менших громад, які об’єднаються природно, не розглядаються через політичну недоцільніть). Така сама ситуація майже по всім районам Чернівецької області.

Недалекоглядність, непрофесійність, тупість, байдужість, жадібність – все це є синонімом політики Фищука та Куліша в питанні укрупнення громад Буковини. Вони хотіли «тишком-нишком» поділити область, впарити цю ахінею депутатам обласної ради, продавити необхідне голосування і бравурно відзвітувати в Київ про «небачені успіхи реформ». Але не сталося. Відповідальність має прізвище. І депутати облради вирішили не брати на себе відповідальність за псевдо-децентралізацію імені «Фищука-Куліша».

 Ще один показовий момент. Питання децентралізації є першочерговим для країни. Це факт. Але  на сесії обласної ради питання перспективного плану доповідає головний спеціаліст (!). І Фищук, і Куліш, будучи присутніми на сесії, поховали «голови в пісок». «Страусяча позиція» в залі облради особливо контрастує з їх героїчним намаганням переламати «через коліно» волю всієї буковинської громади. Страх взяти на себе відповідальність за укрупнення громад на Буковині привів до великого провалу всієї справи. Щиро вірю, що це провал лише теперішніх буковинських керівників, дзеркало їх некомпетентності і непрофесійності, а не провал самої ідеї реформ Президента в Чернівецькій області.

1 коментар

Юля Задорожняк
Це чудово, що до влади прийшла молода команда енергійних і перспективних діячів. Нова генерація політиків, нові механізми управління. Що найважливіше, до ОДА ніколи не повернуться старі схеми дерибанів, бо ці юні чиновники лиш у книжках можуть читати про злочини влади.
І взагалі, два шикарні леви при вході в ОДА — це є Фищук з Кулішем.
Такі непробивні, такі прекрасні.
Недарма двері австрійські поламали, недарма.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте