Чому міліція хоче «спустити на тормозах» побиття активіста Шевченка?

Головна біда українців в тому, що критикуючи Президента та Премьєр-міністра, політиків, мало хто наважується критикувати свого міліціонера, суддю, податківця чи прокурора. Не пробачаючи жодних помилок умовному «Порошенку», ми готові закрити очі на будь-який «бєзпрєдєл» місцевих князьків. Навіть «революція гідності» докорінно не змінила цю справу. І показовим випадком для кожного з буковинців має бути побиття активістів братів Шевченків екс-керівником Сторожинецької міліції Коломійчуком.

Нагадаю коротко суть ситуації. В п’ятницю 17 липня, після робочого дня громадські активісти відпочивали  та грали в біліард в Глибоці. Близько пів 12 вечора вони йшли додому, де зустріли екс-керіника Сторожинецької міліції  Коломійчука з колегою. Між ними сталася словесна перепалка в результаті якої (за версією працівників міліції) Володимир Шевченко та його брат «упали з висоти власного зросту» і отримали тілесні ушкодження. Так би і залишилися ситуація простим життєвим випадком, але деталі побиття міліціонером активістів просочилися в ЗМІ. Ось, який сюжет показали на  телеканалі «Інтер».



Після сюжету ситуація розвивалася за дуже дивним сценарієм. Заступник керівника УМВС в Чернівецькій області  Сергій Ратушенко  замість того, щоб залагодити ситуацію і принести вибачення за дії свого підлеглого почав публічно  «викручувати ситуацію»  і робити всіх дурнями. Основні тези Ратушенка.  Дивним є те,  що заява поступила на 3 день,  Шевченко був п’яним, тому «сам впав». На доказ власних слів вони наводять слова бармена, який «нічого не бачив» і колєги-друга  Коломійчука, який звісно підтвердив версію про те, що  активісти, як листя осінню почали падати перед  Коломійчуком.

Про що мовчить міліція?

Міліція не наводить, як доказ зйомку, яка була здійснена камерою, що стояла поряд. І звичайно ж, тепер виясняється, що камера «не працює». Цікаво було б подивитися, як активісти самі собою «падають ».  Міліція не дає пряму мову самого Коломійчука, який би міг як головний свідок прояснити ситуацію «падіння». Бармен говорить на камеру телеканалу «Інтер»  одне, а для камери міліціонерів – інше.  Загалом багато неспівпадінь.

 Як результат – змушений констатувати, що міліція намагається вийти з ситуації, оббрехавши активіста.  І це найгірше, що характеризує сьогоднішню буковинську  міліцію.

Я говорив з самим  Володимиром і він стверджує, що заяву не писав 2 дні через те, що чекав на вибачення Коломійчука, але той не пішов на нормальний чоловічий варіант. Він міг би вибачитися і конфлікт би був вичерпаний. Але і він, і заступник керівника УМВС області  пішли шляхом минулої влади, коли замість визнавати свої помилки, просити пробачення, свідомо  ідуть на те, щоб зфальшувати справу і визнати, що люди «самі впали».

Можливість вирішити конфлікт ще є, Коломійчук публічно, як чоловік (який, скоріше за все, їде через деякий час в зону АТО), вибачається перед Шевченком, той забирає заяву, вони жмуть один одному руку, конфлікт вичерпано.  Слово за міліцією.

Які висновки має зробити кожен буковинець?

Революція гідності не змінила людей. Теперішня буковинська міліція своїми діями доводить, що чесно визнати свої помилки важче, ніж сфабрикувати справу. «Падаючі з висоти власного зросту люди» — це діагноз прогнившої  системи, яка замість реформування все більше скочується до часів пізнього Януковича. Якби громадянин Шевченко вдарив міліціонера  Коломійчука у відповідь? Був би скандал чи ні? Правоохоронці беручи на себе відповідальність захисту громадян мають розуміти, що вони не є окрема каста. Помилки треба визнавати.  А захищати «честь мундира»  треба завжди.

Історія ще матиме своє продовження, оскільки тепер уже точно можна констатувати, що буковинська міліція не стала такою, як її хотіли бачити учасники революції гідності. Кожен такий випадок не повинен проходити просто так. Сьогодні побили одного, а завтра з висоти власного зросту може впасти кожен з нас.  Активні громадяни і організацію мають дати належну  оцінку кожному такому факту, тому що саме так тишком-нишком починається відкат від ідеалів за які боролися і тепер гинуть люди.

ПС. висновки медиків.





0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте