План «Б» для «Рідного міста»

Розуміння суті політичної гри у самих політиків різне. Одні бачать політичний процес лише в призмі своєї ідеології, своїх грошових інтересів, інші – бачать процеси значно ширше. У різних вимірах. Це типу, як дивитися на один і той же фільм на старій чорно-білій плівці чи в 3D кінотеатрі. В кінцевому результаті більшості політичних ігор перемагають ті, хто бачать гру в різних площинах. Це навіть більше схоже не на шахи чи го, а на ще не вигадану тривимірну «Монополію», де є власні інтереси, інтереси інших гравців і інтереси гравців вищого рівня. Щоб така багатовимірна гра привела до результату потрібна правильна «ставка», яку можна було б відіграти на всіх полях з максимальним ефектом для себе. І звичайно в такій грі потрібен «План Б», який дозволить зберегти Status quo, у разі, якщо основна ставка буде невдалою.

Найбільшим політичним хижаком в Чернівцях є команда місцевих олігархічних груп (родом із буремних 90-х), яка сьогодні скупчилась в рядах «Рідного міста». Соціальний популізм, прямий і опосередкований підкуп виборців, значний фінансовий ресурс. І найголовніше – найкраще бачення багатовимірного ігрового столу, де нема ні друзів, ні ворогів, а є постійні інтереси, дозволило їм вчергове обдурити аборигенів-виборців. Сьогодні їх основна ставка – мер Михайлішин. Вони ведуть боротьбу за його перемогу. Роблять все можливе і неможливе, законне і незаконне для рішучої перемоги свого ставленика. Але поза цим контекстом відбувається більш цікавий процес. Основна боротьба точиться за те, щоб утворити більшість в Чернівецькій міськраді. І якщо шансів у Михайлішина прямо скажемо мало (та шо там говорити – немає у нього шансів, зважаючи на значно більший антирейтинг...) то переформатувати більшість в міськраді з проєвропейської у керовану («гібридну») їм цілком під силу. Особливо враховуючи політичні обставини і попередню роботу, яку місцеві олігархи провели готуючись до місцевої кампанії. Це і є їх «План Б».

Я уже писав, що «умовний Продан» завжди перемагатиме «умовного Бурбака». Бо «умовний Продан» займався тим, що розкладав свої кадри по всім потенційно прохідним політичним проектам в Чернівцях. І коли пересічний виборець підраховує результати виборів і гучно радується перемозі «демократичних сил», то «умовний Продан» рахує кількість своїх людей, які пройшли через суміжні проекти. Якщо рахувати «по-лохівськи» – то тіпа буде демократична більшість, якщо ж рахувати «по-пацанськи» – отримаємо «гібридну» більшість, яка захищатиме інтереси місцевих князьків і братків родом з 90х років.

Математика проста – 10 депутатів вони завели від «Рідного міста». Далі ще 9 депутатів вони планують отримати завдяки домовленості з Володимиром Кулішем та БПП в обмін на обрання їх номінального секретаря міськради Василя Максимюка (хоча в БПП є ряд депутатів, що ніколи не підуть проти Каспрука, тому скоріше за все БПП розвалиться на декілька частин). Інші декілька голосів роблять їх «нові» протеже Брязкало Андрій, Олевич Аліна, а скоріше за все — дружно вся чернівецька «Самопоміч». Але і це ще не все. У переговорному процесі можуть бути задіяні представники «Батьківщини», партійне керівництво, якої  ненавидить команду Яценюка і будуть готові «за преференції» приймати будь-яку позицію місцевих олігархів.

Однозначно не буде в розкладі «Народного контролю» і поки невідома позиція депутатів «Свободи», де зайшли дуже молоді люди, які можуть проявити, як «матеріальний прагматизм» і продатися екс-регіоналам, так і на ділі проявити свій патріотизм і не вступати в гібридну коаліцію місцевих олігархів.

В такій диспозиції вибори мера є некритично важливими. Мера Каспрука чекає складний період. Його «друзі» з «Рідного міста» будуть чекати «нізвєрженія» Арсенія («реформатора») Яценюка, щоб разом з підконтрольною собі більшістю повторити сценарій, який був відкатаний з усуненням Федорука. Ці хлопці уже не підуть в лобову атаку, а будуть чекати злої години, щоб вдарити навєрняка. Що зробиш – вони хижаки.

Нас чекає два дуже феєричних роки.

6 коментарів

Святослав Вишинський
Реалістичний сценарій, хоча і не позбавлений штампів. Що значить «проевропейська» більшість? Чернівці інтегруються в Европу своїм власним ходом? За такою логікою «проевропейська» більшість була за Віталія Михайлішина — принаймні, тоді в Чернівців із Европою ще було пряме сполучення. «Гібридною» останні 1,5 роки є і більшість за Олексія Каспрука, тому незрозуміло, де закінчуються «гібриди» і починається «Европа» — хіба що у власних політичних симпатіях. Аналогічно методика проведення «своїх людей» у різні політичні проекти характерна і для «групи Бурбака» — і «Солідарність», і «Батьківщина», і «Народний контроль» є цьому прикладами.
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Є такий термін, як «зашквар». Люба більшість з Рідним містом — це зашквар. Обдурити бабушок, купляти студєнтіків, популізм, тушки, регіонали, бандюки. Всьо разом — Рідне місто.
І підтримувати їх — це взагалі інтелектуальний мазохізм)
Святослав Вишинський
На цьому аналітика закінчилась.
Михайло Шморгун
Аналітика в тексті.
Правда жизні — в коментарях)))
Сергій Воронцов
Те, що влада потрібна владі має бути зрозумілим. Тому що якщо є ресурс, то він має бути реалізованим. Тут прямий звязок. Великий ресурс має бути реалізованим. Це робиться через владу. Якщо у ресурсу немає виходу до прийняття рішень, така система нестабільна. Все інше — від лукавого. Залишається здогадуватися навіщо вона(влада) наприклад Юлі Сафтенко чи Івану Гончарюку. Справді. навіщо? Який ресурс вони реалізують? У них є план, бачення? Вони якийсь план складали? Чи вони пройшли кастинг у франшизу Добродомова. і це єдине пояснення? І ми ще подивмося, що з того вийде. Я передбачаю банальне заробітчанство
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Подивимось. Може побють кого на першій сесії…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте