Буковина у пошуках третьої сили

Існуючі «старі» політичні сили дуже набридли виборцям. На черговому році війни, виборці стомилися від всієї політичної еліти, яка давно перестала ділитися на однозначну владу і однозначну опозицію. В суспільстві існує чіткий запит на «третю силу», або точніше — політиків іншої якості.

В Чернівецькій області — цей запит відчувається в результатах виборів до ОТГ. Дві останні ключові виборчі кампанії в області (Новоселицька і Заставнівська ОТГ) принесли перемоги не ключовим партіям влади і опозиції БПП і «Батьківщина», а «третій силі» «Самопомочі» та «Народному Руху Україні» (партії на яку вирішив поставити мер Заставни — Василь Радиш). Звичайно і БПП, і «Батьківщина» «добрали» за рахунок перемоги в сільських ОТГ і відзвітували про свою тотальну перемогу в буковинських ЗМІ. Але сама тенденція по бажанню місцевих еліт до делегування своїх людей у «третю силу» поступово стає очевидною всім ключовим політичним гравцям.

Партійні структури Буковини, які не мають власних джерел для фінансування повністю залежать від тих місцевих олігархів, які цей ресурс забезпечують. Відповідно — саме ті, хто фінансують партії і контролюють всі ключові рішення партії та дерибанять ресурс місцевого самоврядування. В Чернівецькій області таких людей зовсім небагато (Бурбак, Рибак від влади, Продан та Мунтян від опозиції). І ці люди більшості буковинців відверто набридли.

Між тим — жодна з партій «третьої сили» в Чернівецькій області не може суттєво змінити існуючий Статус Кво. Перш за все, їх головною проблемою є відсутність розгалуженої партійної структури і в ситуації кадрового голоду — Бурбаки-Продани їм підсовують своїх «зозуль», які в представницьких органах повертаються до своїх справжніх власників. І ця політика розмивання нових політичних партій своїми людьми продовжується.

В нішу «третьої сили» на Буковині намагаються потрапити — «Соціалістична партія», яка афільована людьми «Народного Фронту», «Радикальна Партія» та партія «За Життя», що тісно співпрацюють з Василем Проданом. Це найяскравіші, наразі, приклади.

«Громадянська Позиція» і «Народний Контроль», які задекларували спільну подальшу діяльність мають потенціального сильного лідера — Михайла Яринича, який заздалегіть формує власну команду з прицілом на майбутні вибори. Але і «Народний Контроль», і «Громадянська Позиція» не змогли вийти за межі Чернівців і відмовились від виборів в ОТГ, або не були на них успішними. І чим менше була активність цих партій в районах — тим менше виборці та місцеві еліти бачать в них реальну альтернативу командам Продана, Рибака, Мунтяна і Бурбака.

«Рух Нових Сил» — має потенціал в області. Свідченням цього є те, що останні чисельні політичні мітинги в Чернівцях збирали саме під Саакашвілі. Але без самого Саакашвілі — організація не має динаміки і не розвиває власну структуру.

Окремо варто проговорити про «Самопоміч». В Чернівецькій області партія «Садового» отримала нового керівника — Наталію Райлян. Це людина Садового, яка не має за собою негативного шлейфу. Не повязана з жодним політичним кланом. У спадок від попереднього керівництва вона отримала структуру повну «політичних зозуль», людей з завищеною самооцінкою, які робили все можливе, щоб знищити імідж політичної сили мера Львова. Райлян, маючи повну підтримку партійного керівництва, прийнялася зачищати існуючу структуру. Фактично, із всього депутатського складу до наступних місцевих виборів в команді фактично залишилися лише троє депутатів облради. Всі інші люди і Продана, і Бурбака були уже, або будуть в наступний час вичищені з партії. І ця позиція дала результат. «Самопоміч» отримала перемогу в Новоселиці, отримала хороший результат в Заставні, Герці. Тобто зберігається тенденція до зростання і на сьогодні саме «Самопоміч» є найбільш системною політичною третьою силою в Чернівецькій області. За одного битого — двох небитих дають, як кажуть...

Власне, всі згадані мною партійні організації мають шанс змінити існуючий розклад буковинської політики. Головна проблема — збудувати ефективну структуру і дочекатися моменту коли Продани-Бурбаки-Мунтяни один одному повідгризають голови.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте